„Gâlcevile din Chioggia“ sub un cer de august la „Seri de teatru la Pontul Euxin“

Dacă vă plac comediile și doriți să uitați de griji preț de aproximativ două ore, veniți, vineri, 23 august,  la Amfiteatrul din Parcul Tăbăcărie, să fiți martor, sub cerul înstelat, la „Gâlcevile din Chioggia“, de  Carlo Goldoni. Spectacolul, inclus în cadrul stagiunii estivale „Seri de teatru la Pontul Euxin“, este programat să înceapă de la ora 21.00, iar intrarea este liberă. 

Comedia  „Gâlcevile din Chioggia“, în regia lui Daniel Nițoi (asistent de regie Vasile Filipescu), s-a jucat și pe 15 și 16 august, în același cadru natural, de vis, din Parcul Tăbăcărie.

Spectacol „viu”, dinamic și antrenant a purtat publicul în vârtejul micii așezări cu ieșire la mare, Chioggia, situată la 38 de kilometri de Veneția, unde principala preocupare a bărbaților este pescuitul pe tartanale, în timp ce nevestele și fiicele rămase acasă, așteptându-și soții sau drăguții, croșetează și se ceartă cât e ziua de lângă. Disputa lor se întețește în lipsa bărbaților, dar începe a se domoli când pescarii pășesc pe uscat. Însă, până a se stinge cu totul, focul mocnește și e nevoie de intervenția locțiitorului cancelarului, pentru a aplana conflictul, în felul lui nu tocmai ortodox. Dar totul e bine când se termină cu bine.

Un spectacol de echipă

Spectacolul „Gâlcevile din Chioggia“, un elogiu închinat veseliei, a adus pe aceeași scenă studenți și cadre didactice de la Facultatea de Arte din cadrul Universității „Ovidius“, actori de la Teatrul de Stat Constanța, precum și actori din București, printre care și Eugen Cristea. Acesta din urmă a creat un rol savuros în rolul bâlbâitului jupân Fortunato, care a avut și rolul de prezentator al tablourilor spectacolului.

Amuzamentul a fost stârnit nu doar de gâlceava femeilor în care sunt antrenanți și bărbații, dar și de „epitetele“ comice atribuite personajelor (Brânzuca, Gură-Spartă, Gălușcă, Broboadă, Vânjosul, Poponete), pentru că în Chioggia nimeni nu scapă de porecle.

galcevile din chioggia seri de teatru la pontul euxin 2

Au dat viață pitoreștilor personaje: Andu Axente (jupân Toni, proprietar de tartană pescărească), Mirabela Moroșanu (mătușa Pasqua, soția Jupânului Toni), Cătălina Oțeleanu (Lucietta, sora jupânului Toni), Andrei Cantaragiu (Titta-Nane, tânăr pescar), Grațian Prisacariu (Beppe, fratele jupânului Toni), Eugen Cristea (jupân Fortunato, pescar), Loredana Adăscăliței (mătușa Libera, soția jupânului Fortunato), Denisa Todireanu (Checca, sora mătușii Libera), Iuliana Melnic (Orsetta, sora mătușii Libera), Vasile Filipescu (jupân Vicenzo, pescar, curierul cancelariei), Teodor Marcu (Toffolo) și Jean Lemne (Isidoro, locțiitor al cancelarului).

Un rol special în dinamica spectacolului l-a avut scenografia realizată de Puiu Iordăchescu, colorată și plină de… viață, la fel ca și spiritul clocotitor al locuitorilor din Chioggia care știu să traiască viața plenar. 

Coregrafia spectacolului este semnată de Mădălina Mechenici, iar muzica, de Eugen Cristea.

Proiectul „Seri de teatru la Pontul Euxin“, organizat de Ghiuvelichian Clara PFA și finanțat de Primăria Municipiului Constanța, se desfășoară în perioada 1-25 august.

seri de teatru la pontul euxin afis 1

Iată programul complet al ultimelor zile:

Joi, 22 august

21.00-22.45 – music-hall-ul „Cocoșatul de la Notre Dame“

Atelier de Teatru Forum

Vineri, 23 august

21.00-22.45 – teatru „Gâlcevile din Chioggia“

Sâmbătă, 24 august

21.00-22.45 – teatru „Plata birului“

Atelier de Teatru Forum

Duminică, 25 august

21.00-22.45 – teatru „Carte de vizită“

Atelier de Teatru Forum

Share:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *