Armenac Manissalian, un mare armean, evocat la Constanța

Uniunea Armenilor din România, sucursala Constanța, îl omagiază sâmbătă, 24 aprilie, la sediul din str. Mercur, nr. 2, pe Armenac Manissalian (1875-1934), personalitate de prim-plan a perioadei interbelice, mare comerciant de cereale și filantrop pe măsură.

A fost președinte al Uniunea Armenilor din România și a înființat revista de cultură „Ararat“, în anul 1924.

Cei pasionați de istoria urbei de la malul Mării Negre au auzit, cu siguranță, de Palatul Manissalian, unul dintre edificiile de referință ale Constanței de odinioară, situat în vecinătatea Catedralei „Sfinții Petru și Pavel“, pe bd. Elisabeta colț cu strada Revoluției din 1989. Din păcate, din această clădire impresionantă, proiectată de arhitectul I. D. Berindei, au rămas doar amintirile, cuvintele scrise și câteva cărți poștale vechi, palatul fiind bombardat de către ruși, în anul 1941, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Clădirea, cu fața la mare și la port, fusese cumpărată în 1925 de Camera de Comerț și Industrie din Constanța.

Pe locul unde a fost înălțată această bijuterie arhitecturală a Constanței a fost construit în anul 1950 un bloc de locuințe.

Un armean de neuitat

Armenac Manissalian a venit fără întârziere în ajutorul conaționalilor săi, loviți de grele încercări și a înființat la Strunga un orfelinat pentru copiii armeni.

Despre el, Petre Vulcan scria în 1906 în „Albumul național al Dobrogei“: „Domnul Manissalian, ca și frații domniei sale, se bucură în orașul nostru de multă simpatie și s-a distins întotdeauna prin fapte filantropice, contribuind cu obolul lor la alinarea multor suferințe“.

„Personalitatea lui Armenac Manissalian, faptele lui și, în special, devotamentul, dăruirea pentru cauza nației sale, vor dăinui cât timp va exista comunitatea armeană pe pământul românesc. A fost un mare Armean“, conchide Simion Tavitian în încheierea capitolului pe care i-l dedică în volumul I al seriei „Armeni de seamă din România“ (Editura Ex Ponto, Constanța, 2006).

Gazdele evenimentului de sâmbătă,programat să înceapă la ora 10.30, vor fi președintele sucursalei Constanța a Uniunii Armenilor din România, dr. Liviu Merdinian și profesoarele Arșaluis Sarchisian Gurău și Madi Simion.

Cu acest prilej, va fi prezentat un portret în creion al lui Armenac Manissalian, realizat de artistul George Zgură.

Share:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *