Anul acesta,  Sesiunea „Pontica“, ediția 51, are o secțiune specială 

Sesiunea Științifică Internațională „Pontica“, veritabilă carte de vizită a Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța (MINAC), la fel ca și anuarul cu același nume, „oglindă“ a acestui eveniment, se va desfășura, anul acesta, între 3 și 5 octombrie.

Comunicările sesiunii se vor desfășura pe 3 și 4 octombrie și vor fi grupate pe cinci secțiuni: Pre-Protoistorie, Greco-Romană, Medievală, Modernă-Contemporană și Numismatică. Pentru că în acest an  se împlinesc 140 de ani de la revenirea Dobrogei în granițele statului român, „Pontica“ va avea o secțiune specială „140 de ani de istorie și arheologie în Dobrogea“, realizată în parteneriat cu Facultatea de Istorie și Științe Politice din cadrul Universității “Ovidius” Constanța.

Deschiderea oficială a celei de-a 51-a ediții, cu tema „Istorie și Arheologie în spațiul vest pontic“, organizată de MINAC în parteneriat cu Facultatea de Istorie și Științe Politice din cadrul Universității „Ovidius“ Constanța și cu sprijinul Consiliului Județean Constanța, va avea loc miercuri, 3 octombrie, de la ora 11.00, în Aula „Adrian Rădulescu“, prilej cu care va lua cuvântul directorul instituției gazdă, cercetător științific dr. Sorin-Marcel Colesniuc.

În cadrul evenimentului va fi prezentat filmul „Adrian V. Rădulescu – Ctitorul“, o producție Imago Studio, finanțată de cotidianul ZIUA de Constanța, cu sprijinul MINAC. De asemenea, tor miercuri se va lansa și ediția digitală a revistei „Analele Dobrogei“,  serie veche 1920-1938, care poate fi accesată pe site-urile www.minac.ro și www.ziuaconstanta.ro. Faimoasa publicație interbelică a fost oferită spre digitalizare ziarului ZIUA de Constanța de către conducerea MINAC, cunoscut fiind interesul acestui cotidian pentru promovarea istoriei Dobrogei.

În aceeași zi, va fi prezentat filmul „Centenarul Marii Uniri“ și vor fi vernisate expozițiile „Centenarul Marii Uniri“ și „Două zile cât un veac…28 iunie 1940 și 22 iunie 1941“.

Tot miercuri, de la ora 16.00, se va desfășura în cadrul Sesiunii „Pontica“, masa rotundă „Cercetări privind creștinismul timpuriu în spațiul românesc și sud-est european: abordări și perspective“.

Prima zi a Sesiunii Științifice Internaționale „Pontica“ se va încheia cu lansarea volumului „Prizonier în țara mea“, semnat de Robert Stănciugel.

Pe 5 octombrie, participanții la eveniment vor face o excursie de documentare la Muzeul de Arheologie și obiectivele arheologice din Silistra, Bulgaria și vor fi prezenți la ceremonia în cadrul căreia școala gimnazială din comuna Dorobanțu, județul Călărași va primi, în urma demersului susținut de ZIUA de Constanța, numele reputatului arheolog Adrian Rădulescu.

Programul complet al Sesiunii Pontica poate fi accesat la adresa: http://www.minac.ro/sesiunea-pontica.html#sus-2018

Share:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *