„140 de ani de presă românească în Dobrogea. Trecut, prezent și perspective“

22 iunie este o zi de o mare importanță pentru presa dintre Dunăre și Marea Neagră, deoarece la această dată, în urmă cu 140 de ani, apărea la Tulcea primul ziar românesc din acest spațiu: „Steaua Dobrogei“.

Momentul aniversar va fi marcat prin simpozionul „140 de ani de presă românească în Dobrogea. Trecut, prezent și perspective“, care se va desfășura în perioada 21-22 iunie, la la Constanța și Tulcea.

Evenimentul este organizat de Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța și Filiala Dobrogea a Asociației Române de Istorie a Presei, în parteneriat cu Serviciul Județean Constanța al Arhivelor Naționale, Biblioteca Județeană „I.N. Roman“ Constanța, Biblioteca Județeană „Panait Cerna“ Tulcea și Centrul Cultural Județean „Teodor Burada“ Constanța.

La simpozion și-au anunțat prezența specialiști în: istorie, arhivistică, biblioteconomie, ziariști, profesori universitari, dar și studenți și doctoranzi ai Universității „Ovidius“ din Constanța.

„Manifestarea va marca nașterea primului ziar de expresie românească din regiune, «Steaua Dobrogei» – 22 iunie 1879, dar și rolul important al presei regionale, ca factor civilizator al provinciei, în dezvoltarea conștiinței naționale și a coagulării comunităților locale“, au precizat organizatorii.

Prima zi, la Constanța

Deschiderea oficială a simpozionului va avea loc la vineri, 21 iunie, de la ora 10.00, la MINAC, în aula „Adrian Rădulescu“. Comunicările științifice vor fi precedate de alocuțiuni susținute de: directorul instituției-gazdă, cercetător științific dr. Sorin Marcel Colesniuc, președintele Consiliului Județean Constanța, Marius Horia Țuțuianu, președintele ARIP, conf. univ. dr. Cătălin Negoiță, președintele filialei Dobrogea a ARIP, conf. univ. dr. Aurelia Lăpușan, șeful SJCAN, dr. Nicoleta Paraschiv, directorul BJC, dr. Corina-Mihaela Apostoleanu și managerul BJT „Panait Cerna“, dr. Ligia Dima.

Vineri, în prima zi a simpozionului, va fi vernisată expoziția temporară „File din istoria presei dobrogene“, organizată de MINAC, în colaborare cu SJCAN.

A doua zi, la Tulcea

Sâmbătă, 22 iunie, lucrările simpozionului „140 de ani de presă românească în Dobrogea. Trecut, prezent și perspective“ se vor desfășura la BJT „Panait Cerna“, începând de la ora 11.00. Alocuțiunile vor fi rostite de: directorul instituției-gazdă, dr. Ligia Dima, președintele Consiliului Județean Tulcea, Horia Teodorescu și șeful Birou Comunicarea Colecțiilor. Animația Culturală din cadrul BJT, Marian Druncea.

Share:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *