„Antigona“, de la „Bulandra“ la Constanța sau cum funcționează solidaritatea de breaslă în vremuri de pandemie

Mai este nevoie de teatru? Da, poate mai mult ca oricând. Dovadă în acest sens este premiera Teatrului „Lucia Sturdza Bulandra“, „Antigona“, după Sofocle, în regia grecului Stathis Livathinos, care s-a jucat cu casa de bilete închisă la Constanța, pe 24 octombrie,  a doua reprezentație fiind programată seara următoare.

Toate acestea, în condițiile în care s-a anunțat că spectacolul se va juca pe scena de la malul Mării Negre în urmă cu doar cu câteva zile.

A fost o decizie inspirată, de ultim moment, ca „Bulandra“ să se orienteze spre Constanța în condițiile în care teatrele bucureștene sunt închise din cauza situației epidemiologice din capitală.

Premiera a fost precedată de o conferință de presă la care au luat parte: regizorul grec Stathis Livathinos, directorul interimar al director al Teatrului „Bulandra“, actorul și regizorul Vlad Zamfirescu și directorul Teatrului de Stat Constanța, Erwin Șimșensohn.

Inițiativa a aparținut Teatrului «Bulandra». Conducerea teatrului ne-a contactat și ne-a propus această formă de colaborare, de a găzdui aici, la Constanța, premiera Antigona, o premieră mult așteptată, care a avut o soartă dificilă.

Acest spectacol a pornit, s-a oprit în primăvară, s-a reluat în vară, s-a făcut o filmare pentru o premieră online (n.r. – premiera a avut loc pe 1 octombrie), iar s-a oprit, iar apoi fiind programat de a ieși în fața publicului s-a aflat în situația de a fi din nou blocată ieșirea în fața publicului din cauza închiderii instituțiilor de spectacol din București.

Teatrul «Bulandra» a ținut foarte mult să nu rateze această ieșire la public și de a le da o șansă actorilor de a se bucura de ceea ce înseamnă o premieră, de a veni în fața spectatorilor și a simți vibrația unei săli live. Mi s-a părut foarte importantă această colaborare.

Dincolo de solidaritatea de breaslă, pentru noi, pentru Teatrul de Stat Constanța, pentru Constanța, este important și este o onoare ca a companie cum e cea a Teatrului «Lucia Sturdza Bulandra» din București, să vină aici, la noi acasă, să susțină o premieră foarte importantă. E un adevărat parteneriat cultural care ne onorează“, a spus directorul Teatrului de Stat Constanța, Erwin Șimșensohn, în deschiderea conferinței de presă.

antigona teatrul bulandra

Stathis Livathinos este un nume important al scenei internaționale. Fost director artistic al Scenei Experimentale a Teatrului Național din Atena (2001-2007) și director artistic al Teatrului Național din Atena, între anii 2015-2019, Livathinos a predat la universități din Grecia și Rusia, dar și la Harvard, în Statele Unite ale Americii.

Deși „Antigona“ este prima sa montare din România, spectacole de-ale sale s-au jucat la Sibiu, la Festivalul Internațional de Teatru, ediția 2015 – „Iliada“, după Homer și la Cluj, în 2019, la Festivalul Uniunii Teatrelor din Europa – „Timon din Atena“, de Shakespeare.

Sunt foarte onorat să mă aflu aici. În primul rând, pentru faptul că am lucrat cu Teatrul «Bulandra», un teatru pe care îl iubesc, îl admir și îl respect foarte mult și, în alt doilea rând, pentru că sunt pentru prima dată la Teatrul din Constanța, care a fost făcut de un grec (n.r. – Demostene Tranulis), așa încât mă simt ca acasă“, a spus regizorul Stathis Livathinos.

Acesta a mai spus că proiectul „Antigona“ se datorează fostului director interimar al Teatrului „Bulandra“, Catinca Nistor, și a fost continuat de noua conducere a instituției.

„Sofocle nu aparține Greciei, el este universal“

„Premiera de la Constanța nu este o simplă premieră, ci o dovadă a faptului că teatrul este viu. Mi-a făcut o mare plăcere să montez acest text clasic, «Antigona», cu actorii teatrului «Bulandra»“, a mai spus regizorul.

Întrebat dacă un regizor din Grecia aduce ceva special într-o capodoperă a tragediei grecești, „Antigona“, de Sofocle, Stathis Livathinos a spus că la fel ca Bach, Mozart, Shakespeare, Sofocle nu aparține unei națiuni, ci el este universal.

„Obișnuiesc să am abordări experimentale ale pieselor clasice, pe care le prefer textelor contemporan. Noi, grecii, avem o mare problemă decât ceilalți, deoarece tradiția (n.n. – teatrului grec) apasă pe umerii noștri“, a subliniat artistul grec.

„Mi se pare un lucru extraordinar ceea ce se întâmplă acum (…) Teatrul merge mai departe. Istoria milenară a teatrului nu se oprește. Îl felicit pe Erwin și îi mulțumesc că a fost alături de noi. Mă speriasem că în câteva zile lumea nu va afla de spectacol, dar faptul că în trei zile avem sala la capacitate maximă (n.n. – conform prevederilor legale în vigoare)“, a spus directorul interimar al Teatrului „Bulandra“, Vlad Zamfirescu.

În celebra tragedie a lui Sofocle, în viziunea lui Stathis Livathinos, au fost distribuiți, în urma unui masterclass, actorii: Alexandra Fasolă – Antigona, Anca Androne/ Silvana Negruțiu – Ismena, Cornel Scripcaru – Creon, Andreea Bibiri – Tiresias, Constantin Dogioiu / Alin State – Hemon, Ana Ioana Macaria – Euridice, Adrian Ciobanu – Paznicul, Lucian Ifrim – Mesagerul 1 și Maria Veronica Vârlan – Mesagerul 2.

Stathis Livathinos : „Cu această «Antigona» voi încerca lucruri care n-au mai fost încercate niciodată, lucruri pe care nu le-am mai experimentat, dar pe care le consider de mare interes pentru un teatru de nivelul Teatrului «Bulandra».

Un text clasic, precum «Antigona» lui Sofocle este o comoară, o comoară pe care noi n-am descoperit-o.

Piesa aceasta a zăcut timp de 2000 de ani în praful uitării, nefiind deloc jucată, iar noi am început s-o montăm abia în ultima sută de ani. Deci cred că ea trebuie jucată fiindcă există în textul acesta întrebări fundamentale, legate de formă, de semnificații, de interpretare scenică.

Poate fi socotit un text sacru.

Toată lumea o consideră pe Antigona o eroină, iar pe Creon un personaj negativ, dar nu cred că asta a fost intenția lui Sofocle, căci Sofocle, aidoma lui Shakespeare și lui Homer, nu abordează lucrurile doar dintr-o perspectivă, ci din mai multe perpective surprinzând toate fațetele ființei umane.

Cred că Antigona, dar și Creon, doresc să schimbe lumea. Fiecare vine cu propria interpretare a lumii și a propriilor reguli de viață. Acesta este unul din motivele pentru care este atât de actuală «Antigona».

«Antigona» este viață, e tragedie și comedie, și farsă, și zâmbet, și plânset. Toate capodoperele au ceva în comun: lumina care o emană. Da Vinci, Partenonului, piramidele, «Antigona» – toate sunt expresii artistice excepționale“.

Share:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *