Actori constănțeni „pe scena bac-ului“
Deoarece sunt închise publicului, din cauza pandemiei de coronavirus, cele mai multe instituții de cultură și-au mutat activitatea în mediul online. După ce a prezentat pentru publicul larg, două weekend-uri la rând, patru spectacole pe pagina de Facebook, („Uciderea lui Gonzago“, de Iordanov, „Bolnavul închipuit“, de Moliere, „Gâlcevile din Chioggia“, de Goldoni și „Cea mai frumoasă soție“, de Labiche), Teatrul de Stat Constanța (TSC) vine și în sprijinul elevilor de liceu prin proiectul „#pe scena bac-ului“, realizat în cadrul unui protocol de colaborare cu Inspectoratul Școlar Constanța.
Protocolul de colaborare pentru organizarea și promovarea activităților curriculare și extracurriculare cultural-educaţionale, destinate elevilor din județul Constanța, a fost încheiat și lansat pe 31 martie, chiar de ziua de naștere a lui Nichita Stănescu.
#pescenaBACului ep.1 "LEOAICĂ TÂNĂRĂ, IUBIREA",Nichita Stănescu
#pescenaBACului – un proiect online, realizat în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Constanța. Respectând izolarea socială impusă de situaţia de urgenţă din România, actorii noştri interpretează poezii, basme, dramatizări după romane etc, toate din programa școlară și mai ales din programa obligatorie pentru bacalaureat, contribuind astfel la mersul înainte al comunităţii culturale şi educaţionale constănţene, într-o perioadă în care împrejurările nefaste ale epidemiei de coronavirus îi împiedică să urce pe scenă. Astăzi, cu ocazia aniversării zilei de naștere a lui NICHITA STĂNESCU începem cu trei episoade dedicate poeziilor sale – “Leoaică tânară, iubirea”, “În dulcele stil clasic” și “Adolescenți pe mare”AICI – episodul 1
Geplaatst door Teatrul de Stat Constanța op Dinsdag 31 maart 2020
Pentru a marca personalitatea celui supranumit „poetului necuvintelor“, în cadrul proiectului „#pe scena bac-ului“, actori ai TSC au recitat în „limba poezească“ trei dintre creațiile sale. Este vorba despre „Leoaică tânără, iubirea“ (Iulian Enache, Cristina Oprean, Marian Adochiței, Lucian Iftime, Cristaina Luca, Dan Cojocaru, Luiza Martinescu, Mihai Sorin Vasilescu, Georgiana Mazilescu, Liliana Cazan, Liviu Manolache), „În dulcele stil clasic“ (Maria Lupu, Remus Archip, Laura Crăciun, Andrei Cantaragiu, cătălina Mihai, Mirela Pană, Adrian Dumitrescu, Luiza Sarivan, Lana Moscaliuc, Andu Axente, Florina Stănculeț) și „Adolescenți pe mare“ (Andrei Bibire, Nina Udrescu, Marian Adochiței, Luiza Iordan Adrian, Dana Dumitrescu, Liliana Cazan, Florin Aioane).
#pescenaBACului ep.2, "ÎN DULCELE STIL CLASIC", Nichita Stănescu
EPISODUL 2 – "ÎN DULCELE STIL CLASIC" de Nichita Stănescu#pescenaBACului – un proiect online, realizat în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Constanța. Respectând izolarea socială impusă de situaţia de urgenţă din România, actorii noştri interpretează poezii, basme, dramatizări după romane etc, toate din programa școlară și mai ales din programa obligatorie pentru bacalaureat, contribuind astfel la mersul înainte al comunităţii culturale şi educaţionale constănţene, într-o perioadă în care împrejurările nefaste ale epidemiei de coronavirus îi împiedică să urce pe scenă. Astăzi, cu ocazia aniversării zilei de naștere a lui NICHITA STĂNESCU începem cu trei episoade dedicate poeziilor sale – “Leoaică tânară, iubirea”, “În dulcele stil clasic” și “Adolescenți pe mare”
Geplaatst door Teatrul de Stat Constanța op Dinsdag 31 maart 2020
Înregistrările sunt încărcate pe canalul Youtube şi promovate pe pagina de Facebook a Teatrului de Stat Constanţa.
Clasicii literaturii române din manuale trec în… online
„Actorii Teatrului de Stat Constanţa îşi doresc să îi ajute pe elevii care studiază pentru bacalaureat să se apropie mai mult de literatură şi să înţeleagă mai bine operele scriitorilor români, oferindu-le interpretări variate, într-o formă accesibilă online. Respectând izolarea socială impusă de situaţia de urgenţă din România, actorii noştri se filmează interpretând poezii, basme, dramatizări, contribuind astfel la mersul înainte al comunităţii culturale şi educaţionale constănţene, într-o perioadă în care împrejurările nefaste ale epidemiei de coronavirus îi împiedică să urce pe scenă“, a transmis TSC prin intermediul unui comunicat de presă.
#pescenaBACului ep.3 – ADOLESCENȚI PE MARE, Nichita Stănescu
EPISODUL 3 – "ADOLESCENȚI PE MARE" , Nichita Stănescu#pescenaBACului – un proiect online, realizat în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Constanța.Respectând izolarea socială impusă de situaţia de urgenţă din România, actorii noştri interpretează poezii, basme, dramatizări după romane etc, toate din programa școlară și mai ales din programa obligatorie pentru bacalaureat, contribuind astfel la mersul înainte al comunităţii culturale şi educaţionale constănţene, într-o perioadă în care împrejurările nefaste ale epidemiei de coronavirus îi împiedică să urce pe scenă.Astăzi, cu ocazia aniversării zilei de naștere a lui NICHITA STĂNESCU începem cu trei episoade dedicate poeziilor sale – “Leoaică tânară, iubirea”, “În dulcele stil clasic” și “Adolescenți pe mare”
Geplaatst door Teatrul de Stat Constanța op Dinsdag 31 maart 2020
„Vor urma şi alte filme cu poezii din programa bacalaureatului, dar şi cu fragmente de proză. Avem convingerea că aceste activităţi culturale comune, desfăşurate într-o perioadă în care fiecare dintre noi se află într-o singurătate pe care nu şi-a dorit-o, vor întări legături comunitare la care, în împrejurări normale, nu aveam timp să medităm şi vor contribui la o coeziune benefică pentru toate proiectele culturale ce vor fi dezvoltate după ce epidemia va fi trecut. În aşteptarea vremurilor mai bune ce nu vor întârzia să vină, rămânem fideli culturii şi educaţiei, în serviciul comunităţii constănţene care constituie publicul nostru“, au mai precizat reprezentanții TSC.
Obiective pe termen lung
Parteneriatul de colaborare, semnat de directorul general al TSC, Erwin Șimșensohn și inspectorul școlar general prof. Mihai Sorin, are ca obiective printre altele, „derularea unor acțiuni specifice în vederea sprijinirii elevilor din clasele terminale cu privire la parcurgerea programei școlare pentru participarea la examenul de bacalaureat 2020 și 2021 prin prezentarea în mediul online (în special pe durata perioadei suspendării cursurilor cu prezență fizică, ca măsură de prevenire a răspândirii Covid-19) a unor creații literare sub forma unor reprezentații artistice. Aceste reprezentații vor putea continua și în afara spațiului online, odată ce se va reveni la o astfel de posibilitate“.
În cadrul parteneriatului se are în vedere și realizarea de spectacole şi alte evenimente culturale, organizarea de recitări, dezbateri, întâlniri şi vizite de studiu pe parcursul anilor școlari 2019-2020 și 2020-2021.
Obiectivele asumate de cele două entități instituționale sunt: „creșterea gradului de acces și participare a tinerei generații la fenomenul cultural, dezvoltarea personală a tinerilor şi încurajarea abilităților lor artistice prin implicarea directă în actul de cultură, sprijinirea elevilor în pregătirea pentru examenele naționale şi, nu în ultimul rând, dezvoltarea publicului viitor al teatrului“.