„Sărbători populare dobrogene“ – Ziua Crucii și Cârstovul Viilor

După succesul înregistrat pe 13 iunie de primul spectacol folcloric din seria „Sărbători populare dobrogene“, dedicat Zilei Universale a Iei și Sânzienelor, Centrul Cultural Județean Constanța „Teodor T. Burada“ invită din nou constănțenii la Centrul Multifuncțional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin“, joi, 12 septembrie, de la ora 18.00.

De această dată, spectacolul va marca trecerea de la vară la toamnă, asimilată sărbătorii creștin-ortodoxe Înălțarea Sfintei Cruci, marcată pe 14 septembrie, cunoscută și sub numele de Ziua Crucii, Cârstovul Viilor sau Ziua Șarpelui, „sărbătoare populară românească ce reprezintă, conform calendarului popular viticol, începutul culesului viilor și «bătutul nucilor», promovând astfel bogăția folclorului dobrogean“.

Evenimentul va fi susținut de ansamblul folcloric profesionist „Izvoare Dobrogene“, condus de dirijor prof. Dr. Cristian Obrejan și de invitații săi: Gheorghe Roșoga, Elena Plătică, Nicoleta Rădinciuc, Andreea Haisan și Andrei Girel. Intrarea la spectacol este liberă.

Valorificarea creațiilor folclorice din zona Dobrogei

Conform organizatorilor, „spectacolul face parte dintr-un proiect cultural mai amplu, gândit ca o suită de trei spectacole folclorice, ce presupune valorificarea creațiilor folclorice din zona Dobrogei și păstrarea specificului național dar și marcarea unor sărbători populare principale de pe parcursul anului 2019“.

Folclorul atestă vechimea unei națiuni și constituie o dovadă grăitoare a străvechii unități culturale a poporului român. Departe de a reprezenta un simplu divertisment, esența manifestărilor artistice ale sărbătorilor populare presupune înțelegerea deplină a indicilor temporali, contactul direct în care o tradiție este redată sub formă de spectacol. Apelând la gesturi magice și evocând spiritul țărănesc, artiștii care s-au dedicat folclorului s-au folosit în desfășurarea majorității faptelor ritualice de folclor de vers, melodie și uneori de dans, conferind un veritabil caracter spectacular.

Dobrogea posedă o bogată comoară etno-folclorică. Ca și în celelalte ținuturi ale țării, fenomenele folclorice dobrogene (cultură populară și generală), se manifestă prin ritm și mișcare ce dau să exprime bucurie, tristețe, gingășie etc.  Prin evoluția acestor fenomene constatăm și astăzi că este o adevărată artă de sinteză între cuvânt, ritm și muzică, reflectând bogăția sufletească și măiestrie artistică pe care ar fi păcat să nu le transmitem generațiilor următoare.

Programul spectacolului se va  concentra pe reprezentațiile artistice bogate ale  Ansamblului Folcloric Profesionist Izvoare Dobrogene, însă vor fi invitate și alte nume mari ale scenei folclorului popular românesc, căci păstrarea și cultivarea specificului local sau zonal este unul dintre obiectivele Centrului Cultural Județean Constanța «Teodor T. Burada», iar succesiunea anotimpurilor și a activităților, în conexiune permanentă cu sărbătorile creștine, ne dă prilejul de a reuni un public numeros, asigurându-se astfel transmiterea tradițiilor și obiceiurilor, în sensul conservării tradițiilor și valorilor perene, apărării lor împotriva tendințelor de poluare și degradare“, a declarat directorul general al Centrului Cultural Județean Constanța „Teodor T. Burada“, Doina Voivozeanu.

Share:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *