„România pitorească“, recital cameral aniversar susținut de pianista Andreea Bratu

UPDATE: Recitalul cameral a fost suspendat din cauza depășirii pragului de trei infectări la mia de locuitori, în ultimele 14 zile, rata de incidență cumulată a municipiului Constanța ajungând la 3.5/1.000 locuitori.

La împlinirea unui secol de la înființarea Uniunea Compozitorilor și Muzicienilor din România (UCMR), filiala Constanța a organizației îi invită pe melomanii de la Marea Neagră la un recital cameral de muzică românească, susținut de pianista Andreea Bratu.

Recitalul cameral „România pitorească“ este programat miercuri, 4 noiembrie, de la ora 18.00, la Centrul Multifuncțional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin“, în sala de concerte.

Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile, cu respectarea prevederilor sanitare în vigoare.

Repertoriul acoperă 100 de ani de muzica, de la «Balada» lui Ciprian Porumbescu (în transcripție originală pentru pian, scrisă de compozitorul Ioan Dobrinescu), perioadele antebelică și interbelică – George Enescu, Dinu Lipatti, Marcel Mihalovici, Paul Constantinescu – până la epoca contemporană, printr- o lucrare de Doina Rotaru. În program se mai află o piesă de Sigismund Toduță, variațiuni pe un colind românesc din Oltenia, din perioada anilor 1940- 1950. Piesa de Paul Constantinescu este scrisă pe ritmuri dobrogene, «Toccata – Joc Dobrogean»“, a precizat pianista Andreea Bratu.

Iată programul complet al manifestării:

Sigismund Toduţă (1908-1991) – „PASSACAGLIA“ (1943), 12 Variaţiuni pe o temă «Cântec de stea» din Oltenia

George Enescu (1881-1955) – SONATA pentru pian op. 24 no. 1 în Fa diez minor (1924) – Presto vivace, Andante molto espressivo

Dinu Lipatti (1917-1950) – SONATINA pentru mâna stângă – Allegro, Andante espressivo, Allegro

Paul Constantinescu (1909-1963) – TOCCATA (Joc Dobrogean) (1951)

Marcel Mihalovici (1898-1985) – QUATRE CAPRICES (1928) – Con eleganza, Mosso, Andantino e misterioso, Allegro furioso

Doina Rotaru (n. 1951) – SONATINA – Vivace con grazia, Lento rubato, Presto giocoso

Ciprian Porumbescu (1853-1883) – BALADA op. 29 (1880\2018) – transcripţie pentru pian de Ioan Dobrinescu, n. 1960

Îmi exprim admirația și recunoștința pentru organizatorii manifestărilor artistice locale, membrii filialei UCMR Constanța, conduși de prof. univ. dr. și compozitor Mariana Popescu! Aceștia și-au propus să învingă vicisitudinile vremurilor pe care ne este dat să le trăim, într-o prelungită stare de nesiguranță și restricționare, pentru a marca cu o serie de evenimente artistice pregătite cu migală și seriozitate, un important moment istoric al culturii românești muzicale! În speranța că se va duce la bun sfârșit pregătirea acestui program muzical, vă invităm să ne mai bucurăm, împreună, de puținele momente live de muzica autentic românească. Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile“, a mai spus pianista Andreea Bratu.

Evenimentul este organizat de UCMR, filiala Constanța, Centrul Cultural Judeţean „Teodor T. Burada“ Constanţa și Consiliul Judeţean Constanţa.

Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România a fost înființată la 2 noimebrie 1920, cu denumirea Societatea Compozitorilor Români, primul său președinte fiind George Enescu.

Share:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *