Rămas-bun, Valeri Baran!

La început de iunie, cultura constănțeană trece prin clipe grele odată cu trecerea la cele veșnice a artistului Valeri Baran, instrumentist în orchestra Teatrului Național de Operă și Balet „Oleg Danovski“, compartimentul suflători, partida de trombon.

Rămâne în amintirea melomanilor de la Marea Neagră ca un profesionist de excepție, dar și ca un artist dotat cu un deosebit simț al umorului. Concertele susținute în cadrul edițiilor Festivalului Internațional al Muzicii și Dansului cu cvintetul de suflători Constanța Brass Band, al cărui membru a fost, erau o adevărată desfătare și datorită prezentării spumoase făcute de Valeri Baran.

Umorul dispărea, lăsând locul unei grave tristeți, atunci când vorbea despre orchestrele „depopulate“ de artiști, pentru că tinerii nu mai simt chemare pentru studierea instrumentelor muzicale, în special a celor de suflat: corn, trompetă, trombon, tubă. Și astfel, în locul celor care „pleacă“ – așa cum a plecat și el – nu mai are cine să vină.

Valeri Baran a fost prim-trombonist al Filarmonicii „Marea Neagră“, instituție de prestigiu a Constanței, cu o bogată activitate națională și internațională, desființată de autoritățile locale constănțene în 2004, prin reorganizarea Filarmonicii, Operei și Baletului „Oleg Danovski“ și înființarea actualului Teatru Național de Operă și Balet „Oleg Danovski“. În perioada de glorie a Filarmonicii, a fost înființat și cvintetul de suflători Constanța Brass Band. Conform dirijorului Radu Ciorei, Valeri Baran a fost unul dintre cei mai buni și activi instrumentiști ai Filarmonicii „Marea Neagră“.

Managerul Teatrului „Oleg Danovski“, soprana Daniela Vlădescu, l-a descris ca fiind „un artist care și-a iubit meseria și care și-a slujit cu devotament instituția. Un OM care trebuie să fie exemplu pentru mulți și a cărui amintire trebuie sa fie păstrată cu respect și admirație. Și-a dedicat viața familiei și profesiunii cu generozitate și demnitate“.

Și totuși, un asemenea om a trebuit să plece prea devreme. A lăsat în urmă tristețe și durere. Valeri Baran, născut să dăruiască muzicii parte din sufletul său și celor ce au nevoie de muzică, parte din viața sa.

Odihnă veșnică în Împărăția Cerurilor! Dumnezeu să îți ocrotească familia și să dea putere celor dragi să îndure suferința! Sincere condoleanțe familiei îndurerate“, a transmis Daniela Vlădescu.

Sursă foto: Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski“

Share:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *