Primarul Constanței, Vergil Chițac, a declarat că va susține necondiționat cultura constănțeană

Prezent luni, 19 octombrie, la deschiderea oficială a Festivalului-concurs DbutanT, organizat de Teatrul de Stat de la Marea Neagră și Teatrul „Andrei Mureșanu“ din Sfântu Gheorghe, primarul ales al municipiului Constanța, Vergil Chițac, a declarat că va sprijini necondiționat cultura constănțeană.

Declarația este una cu greutate, care îl obligă, mai ales că a fost făcută la prima sa apariție publică după alegeri.

La invitația directorului Teatrului de Stat Constanța, Erwin Şimşensohn, edilul a urcat pe scenă și vorbit despre viața culturală din anii tinereții, despre spectacolele remarcabile ale Teatrului „Fantasio“ (desființat în 2004) ale Dramaticului constănțean, dar și despre revista „Tomis“ (desființată în 2010, pe când se afla sub oblăduirea Consiliului Local) despre are a spus că trebuie revitalizată.

„Sunt extrem de conștient că valorile, reperele, simbolurile culturale țin comunitatea noastră laolaltă, coezivă. Cred că este ceea ce ne lipsește acum.

Eu am prins vremurile când pe această scenă se jucau cu casa închisă, în special vara, spectacole de revistă cu Jean Constantin și Gelu Manolache.

Eu am prins vremurile când la Teatrul de Stat cu mari, uriași actori, s-au pus în scenă piese memorabile.

 Mi-aduc aminte de prima piesă la care am fost eu, cred că acum 40 de ani sau mai bine, a fost «Mobilă și durere», scrisă de Teodor Mazilu (n.r. – spectacolul a avut premiera pe 15 iunie 1980, în regia lui Romel Stănciugel, iar distribuția a fost formată din actorii Emil Bârlădeanu, Diana Cheregi, Longin Mărtoiu, Eugen Mazilu, Ana Mirena și Emil Sassu).

Eu am prins vremurile când revista culturală «Tomis», o emblemă a Constanței, a fost condusă de Eugen Lumezianu, un scriitor constănțean. Acestea au fost reperele noastre. Asta îmi doresc eu de la Constanța, asta îmi doresc de la tot ceea ce înseamnă cultura constănțeană și vă mărturisesc că veți avea în mine un sprijinitor necondiționat.

Am declarat că voi face o strategie culturală – nu eu, specialiștii, dar în mandatul meu. Se va face o strategie culturală a Constanței, având în vedere o casă Ovidius, revista «Tomis» trebuie să o revitalizăm“, a spus Vergil Chițac.

Share:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *