Performanță unică pentru Teatrul de Stat Constanța – premiul UNITER pentru cel mai bun spectacol

Pentru prima dată în cei 72 de ani de existență, Teatrul de Stat Constanța (TSC) a obținut, din partea Uniunii Teatrale din România (UNITER), Premiul pentru Cel mai bun spectacol, acesta fiind considerat cea mai înaltă distincție oferită, într-un cadru competițional, de înaltul for al profesioniștilor din domeniu.

Premiul UNITER pentru Cel mai bun spectacol al anului 2022 i-a fost acordat spectacolului TSC „Seaside Stories“, pe texte de Marius Chivu, Lavinica Mitu, Dan Alexe, Simona Goșu, Tudor Ganea, Nicoleta Dabija și Nina Cassian, în regia lui Radu Afrim.

Ceremonia a avut loc, luni, 12 iunie, în cadrul Galei Premiilor UNITER, eveniment ajuns la cea de-a a XXXI-a ediție și găzduit de Teatrul Național „Mihai Eminescu“ din Timișoara.

Directorul Teatrului de Stat Constanța, Erwin Șimșensohn, care a urcat pe scenă să ridice premiul, alături de o parte din actorii din distribuție și de scenograful Theodor Cristian Niculae, a ținut să mulțumească fiecărui membru al echipei TSC care a ajutat la succesul acestui spectacol, de la artiști la personal tehnic, birourile de producție și compartimentul administrativ.

„E un premiu colectiv, este un premiu de spectacol“, a spus Erwin Șimșenshon.

În competiția pentru Cel mai bun spectacol, „Seaside Stories” a intrat cu spectacolul Teatrului Național „Marin Sorescu“ din Craiova, „Oedip Rege“, de Sofocle, regizat de Declan Donnellan, cu o scenografie semnată de Nick Ormerod și cu producția Teatrului Național „Vasile Alecsandri“ din Iași, „Antonin Artaud. Familia Cenci“, după Shelley și Stendhal, în regia lui Silviu Purcărete și scenografia lui Dragoș Buhagiar.

Înaintea acestui premiu, acordat la finalul galei, pe principiul „ce e mai bun e păstrat la urmă”, TSC a mai obținut un premiu important: Premiul pentru debut, care a ajuns la Theodor Cristian Niculae, pentru scenografia aceluiași spectacol.

La Gala Premiilor UNITER, teatrul constănțean a mai primit două nominalizări, datorită spectacolului „Seaside Stories”, prin Nina Udrescu, care a intrat în cursa pentru Cea mai bună actriță în rol secundar și Theodor Șoptelea, la categoria Cel mai bun actor în rol secundar.

Incandescent! „Seaside Stories“, o vară toridă și întâmplări de la mare, pe scenă, în plină toamnă

De asemenea, constănțeanca Carmencita Brojboiu a primit din partea Senatului UNITER, Premiul pentru întreaga activitate – scenografie.

Cele două premii acordate de juriul UNITER se alătură altor distincții importante obținute de Dramaticul constănțean. Astfel, la ediția din 2022, Premiul UNITER pentru cel mai bun spectacol de teatru TV / teleplay a fost obținut de „Ziua Z“, în regia lui Bobi Pricop, după un scenariu scris de Ionuț Sociu.

La ediția din 2021, tânăra regizoare Diana Mititelu a fost distinsă de juriul UNITER cu Premiul pentru Debut, pentru regia spectacolului „Jocuri în curtea din spate“, de Edna Mazya. În același an, TSC a mai avut o nominalizare prin actrița Cătălina Mihai, propusă pentru Premiul pentru cea mai bună actriță în rol secundar, pentru rolul Speed din spectacolul „Doi tineri din Verona“, de William Shakespeare, în regia lui Alexandru Mâzgăreanu.

Tot în 2021, actrița Ileana Ploscaru a fost distinsă de către Senatul UNITER cu Premiul pentru întreaga activitate.

Constanța a mai primit din partea Senatului UNITER încă două premii importante: în 2011, actrița-păpușar Aneta Forna Christu a fost distinsă cu Premiul special pentru teatrul de păpuşi şi marionete, iar în 2017 Premiul special pentru teatrul de păpuşi şi marionete i-a revenit scenografei Eugenia Tărășescu-Jianu.

Primele premii UNITER au fost obținute de Dramaticul constănțean în 1997, datorită spectacolului „Penthesileea“, de Mioara Cremene și H. Von Kleist, pentru care Cătălina Buzoianu a fost distinsă cu Premiul pentru regie și Velica Panduru, care a primit Premiul de debut în scenografie – costume.

Sursă foto: Teatrul de Stat Constanța

Share:

One thought on “Performanță unică pentru Teatrul de Stat Constanța – premiul UNITER pentru cel mai bun spectacol

  • 2 august 2023 la 9:19
    Permalink

    Felicitari Teatrului de Stat Constanta pentru acesta distinctie! E minunat sa vedem ca talentul artistilor de la Teatrul de Stat Constanta a fost recunoscut si rasplatit printr-un premiu de renume. Spectacolul „Seaside stories“, o provocare curajoasa pentru acest mediu competitiv, a dovedit ca, cu multa munca si dedicare, lucrurile frumoase pot fi obtinute.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *