Patru lucrări de ceramică monumentală vor înfrumuseța parcul din vecinătatea Universității Maritime Constanța

În această perioadă, patru artiști din România, ceramiștii Gheorghe Fărcașiu, Florentin Sîrbu, Oana Florică și sculptorul Vasile Călin Filip, și unul din Bulgaria, artistul sticlar Iliya Yankov, creează opere de ceramică monumentală care vor înfrumuseța spațiul verde din vecinătatea Universității Maritime din Constanța și Bibliotecii Județene Constanța „Ioan N. Roman“.

Lucrările vor fi realizate în cadrul Simpozionului de Ceramică Monumentală „Costel Badea” Constanța 2018, organizat de Asociația UMA ED ROMÂNIA, în perioada iulie-septembrie.

Proiectul cultural vizează crearea unor noi opere de ceramică monumentală, ce se vor integra în țesutul urban al municipiului Constanța, îmbogățindu-i patrimoniul imobil, ca monumente de for public“, menționează organizatorii.

Prima etapă a proiecului se desfășoara sub forma unui atelier de creație, găzduit de hala de producție a Fabricii SC Keramikon SRL. Aici, artiştii vor crea patru opere de ceramică monumentală (G. Fărcașiu și I. Yankov vor realiza o lucrare comună)

Cea de-a doua etapă a proiectului, care constă în instalarea lucrărilor în spațiul public, va avea loc în luna septembrie. Conform aceleiași surse, „se intenționează ca amplasamentul să fie în Parcul din zona sediului central al Universității Maritime din Constanța (str. Mircea cel Bătrân nr. 104). Proiectul se va încheia cu ceremonia de dezvelire a lucrărilor, la care vor fi invitați reprezentanți ai mediului artistic, ai presei, oficialități locale, publicul larg. Întregul proces va fi documentat prin înregistrări video și fotografii, iar la vernisaj va fi oferit un catalog pliant al Simpozionului“.

Simpozionul se dorește a fi un omagiu adus regretatului ceramist Costel Badea (1940-1995) al cărui discipol este Gheorghe Fărcașiu.

Conform organizatorilor, „proiectul se dorește o continuare a tradiției taberelor de ceramică monumentală de la Medgidia, din anii 1970, inițiate și coordonate de maeștrii Patriciu Mateescu și, apoi, Costel Badea. Operele de artă create atunci la Medgidia au constituit un ansamblu monumental unic în istoria artei românești. Din păcate, acestea au fost distruse aproape în totalitate în anii următori, odată cu reluarea lucrărilor de construcție la Canalul Dunăre-Marea Neagră, din cauza unor neînțelegeri politico-administrative locale. După mai bine de 40 de ani, fenomenul taberelor de la Medgidia rămâne ca manifestarea culturală profesionistă cea mai reprezentativă pentru ceramica monumentală românească. Totodată, proiectul își propune continuarea unor demersuri mai apropiate în timp, precum Simpozionul Internațional «Hamangia» (inițiat în 1993), Salonul Anual de Ceramică «Costel Badea» (2010) sau expoziția multimedia de tip instalațional «SinCronic» (2016).  În acest sens, Simpozionul din acest an, dedicat memoriei maestrului ceramist Costel Badea, se conturează ca o nouă tentativă de revitalizare a semnificației culturale a unui spațiu urban, care și-a definit de-a lungul timpului un specific artistic unic“.

Simpozionul de Ceramică Monumentală „Costel Badea“ Constanța 2018 este organizat de Asociația UMA ED România, fiind cofinanţat de Administraţia Fondului Cultural Național (AFCN). Partenerii locali ai proiectului sunt Universitatea Maritimă Constanța și Uniunea Artiștilor Plastici din România, Filiala Constanța I. Din echipă mai fac parte: Eduard Andrei (curator), Iulia Pană (fotografie și video) și Rodica Buzoianu (coordonator).

Mottoul manifestării este un text semnat de Costel Badea pentru Catalogul Simpozionului de ceramică monumentală Medgidia, 1976: „Întorcându-ne peste veacuri și milenii, vom întâlni în ținutul acesta capodopere străvechi, protoistoria, cum este «Gânditorul de la Hamangia», semn al civilizațiilor trecute și simbol al geniului creator al acestui pămînt, sub semnul căruia se dezvoltă aici demersul ceramistului contemporan“.

Share:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *