„Păpușile Dobrogei“ se află la Brașov

O frumoasă expoziție, plină de culoare și farmec, care ne transpune chiar în inima fascinantei Dobroge, „casă“ a felurite etnii, poate fi admirată până pe 7 octombrie într-un spațiu aparte, care o pune în valoare: la mansarda Muzeului Civilizației Urbane a Brașovului, situat în Piața Sfatului. Expoziția „Dobrogea – spațiu multietnic. Păpuși simbolice cu marcă identitară“ este semnată de Elena Orbocea, secretar literar la Teatrul  „Jean Bart“ din Tulcea.

 

Păpușile Elenei Orbocea, modelate din polimer sau realizate din papier mache, îmbrăcate cu costume inspirate de portul tradițional, poartă nume care constituie, ele însele, mărci identitare pentru etnia din care fac parte: Maria (româncă dobrogeancă), Chira (aromâncă), Varvara (lipoveancă), Milena (bulgăroaică), Ana (ucraineancă), Canan (turcoaică), Serin (tătăroaică), Anaid (armeancă), Aris (grec), Elsa (germancă), Istavan (maghiar), Florea (romă), Aaron (evreu) și Marco (italian).

elena orbocea papusile dobrogei

Numele sunt trecute pe o „etichetă“ pe care vizitatorul va citi și informații despre etnia pe care o reprezintă.

expozitie brasov elena orbocea

De altfel, și afișul expoziției spune o poveste, „spusă“ de Elena Orbocea. Și care începe așa: „Dacă intrai într-o cafenea din Tulcea pe la 1900, vedeai, ca şi Nicolae Iorga, «o tărcată expoziţie etnografică» şi asta pentru «că se înşirau pe scaune, unele lângă altele, căciuli bulgăreşti, căciuli mocăneşti, pălării ţărăneşti, pălării orăşeneşti, fesuri turceşti, turbane tătăreşti şi hainele corespunzătoare». Acelaşi amestec de naţii şi pe străzi, căci oraşul a cunoscut odinioară paisprezece mahalale ale neamurilor, fiecare cu casele şi bisericile lor. Tulcea, orașul aflat la porțile Deltei Dunării, este un spațiu pestriț, unde viețuiesc în armonie aceste paisprezece etnii. Ca locuitor al acestui oraș, este imposibil să nu sărbătorești laolaltă: Crăciunul pe nou, Crăciunul pe vechi, Paștele catolic, Bairamul turcesc, Hanukkah evreiască, să nu ai un vecin grec, un coleg de serviciu ucrainean, un prieten tătar, un lipovean de la care să cumperi pește, un aromân de la care să iei brânză, să ceri rețeta de baclavale unei turcoaice iscusite sau să aprinzi o lumânare la biserica armenească. Ca vizitator ocazional, nu poți rămâne indiferent la diversitatea și pitorescul locurilor, cu atât mai mult ca sălășluitor în acest oraș. Păpușile, și ele în număr de paisprezece, câte una pentru fiecare etnie, au costume inspirate din portul popular tradițional, cu elemente de stilizare după un concept original sunt realizate manual, de la armătură, până la cele mai mici detalii de broderie. Sunt produse unicat, unele modelate din polimer, altele realizate din papier mache, pictate și șlefuite manual“.

Expoziția care se mai numește simplu și concis „Păpușile Dobrogei“ a fost itinerată la Madrid, Spania (aprilie 2018), București (aprilie – mai 2018, Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti“), Tulcea (mai – iunie 2018, Casa Avramide) și Bruxelles, Belgia (iulie 2018).

Așadar, dacă treceți prin Piața Sfatului, nu ratați Muzeul Civilizației Urbane a Brașovului, un loc cu o încărcătură specială, care nu trebuie ratat. Cu toate că păpușile… dobrogene ale Elenei Orbocea vor putea fi admirate până pe 7 octombrie, de marți până duminică, între orele 10.00 și 18.00, expoziția permanentă a muzeului brașovean constituie, ea însăși, un motiv suficient pentru a (re)vedea civilizația urbană a Brașovului, în orice anotimp.

elena orbocea papusile dobrogei

elena orbocea papusile dobrogei elena orbocea papusile dobrogei elena orbocea papusile dobrogei elena orbocea papusile dobrogei elena orbocea papusile dobrogei

Share:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *