O monografie a cetății Capidava se lansează la Muzeul Național de Istorie a României

La Muzeul Național de Istorie a României (MNIR) din București se va lansa azi, 13 iulie, de la ora 14.00, volumul „Capidava II. Building C1 – Contributions to the history of annona militaris in the 6th century“, semnat de conf. univ. dr. Ioan Carol Opriș și dr. Alexandru Rațiu.

Despre volum vor vorbi cei doi autori și inviații lor, vicepreședintele Academiei Române, acad. Răzvan Theodorescu, rectorul Universității din București, prof. univ. dr. Mircea Dumitru, membru corespondent al Academiei Române, directorul adjunct al MNIR, dr. Cornel Ilie, și cercetător științific în cadrul aceleași instituții, dr. Ovidiu Țentea.

Lucrarea redactată în limba engleză este „rodul unei cercetări desfășurate de către autorii volumului (între anii 1993-1996 și apoi în campaniile 2006-2011, 2014) asupra unui edificiu de cca 10 x 11 m, a cărui suprafață totală depășește în plan cu puțin limita a 100 mp. Edificiul se află în partea sudică a cetății de la Capidava, pe via principalis, în imediata apropiere a unicei porți directe. Acesta a fost funcțional în cursul secolului al VI-lea, până în ultima sa parte, când va fi distrus în cursul unor devastatoare atacuri avaro-slave (cândva după 582). Cu această ocazie, întreaga zonă de Sud-Est a Capidavei – curtinele G și H, împreună cu turnul de poartă nr. 7 și marele antrepozit (horreum) – au fost distruse în urma unui incendiu“, se menționează în prezentarea evenimentului.

Conf. univ. dr. Ioan Carol Opriș este prodecan al Facultății de Istorie din cadrul Universității din București, iar dr. Alexandru Rațiu este muzeograf și arheolog în cadrul  MNIR.

Monografia „Capidava II. Building C1 – Contributions to the history of annona militaris in the 6th century“ a fost publicată în cadrul seriei „Frontierele romane din România“, susținută de Comisia națională LIMES, în cadrul programului Național Limes, an 2017, finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale.

Sursă foto: Facebook

Share:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *