Manechine din vitrine, la Muzeul de Artă Constanța, într-o inedită expoziție: „Sale“, de Răzvan Dima

La Muzeul de Artă din Constanța este deschisă până pe 15 februarie o inedită expoziție de fotografie, „Sale“, semnată de Răzvan Dima, ce are în prim-plan…  manechine stinghere din vitrinele goale ale magazinelor de pe litoralul românesc aflat în extrasezon.

Vernisajul a avut loc vineri, 25 ianuarie, în sala „Alexandru Ciucurencu“, de la etajul al III-lea al instituției de cultură, alături de Răzvan Dima și curatorul Andrei Dumitrescu aflându-se directorul Muzeul de Artă din Constanța, Doina Păuleanu.

Atmosfera a fost animată de un expresiv „manechin“ în carne și oase, de culoare… roz, pe care se puteau vedea diverse etichete galbene pentru prețuri cu înscrisul „Sale“.

Sale Razvan Dima

În urmă cu doi ani, m-am reîntors acasă, din București și am avut un pic mai mult timp liber. Asta m-a făcut să pot lua litoralul la pas și să descopăr vitrinele magazinelor în extrasezon si cumva mi s-a părut un joc, un act teatral al manechinelor, o imitație a gesturilor umane si am început să fotografiez“, a mărturisit, în deschiderea evenimentului, Răzvan Dima.

„Aproape toate hainele de pe noi au stat cândva și pe un manechin“

De ce ne ferim noi de litoral iarna? Poate pentru că nu avem suficiente motive de distracție, poate că este ca o oglindă, exact cum Răzvan a reușit să ne imprime pe fiecare imagine, o oglindă a realității, o realitate seacă. Astea sunt urmele consumerismului, aproape toate hainele de pe noi au stat cândva și pe un manechin“, a spus curatorul Andrei Dumitrescu.

SALE expo Razvan Dima

Faptul că noi putem să glosăm în jurul acestor fotografii depinde de felul în care rezonează cu fiecare imaginea. Așadar putem fi veseli, putem fi triști, putem constata faptul că efectiv consumerismul a devenit flagrant în zilele noastre, că suntem o societate care mai mult consumă decât produce, că suntem o societate care pur și simplu nu mai e atentă la detalii, că suntem o societate care poată să facă abstracție la orice (…) Ei bine, nu este chiar așa.  Ele (nr. – manechinele) poartă aproape sentimente, sunt personalizate (…) sunt expresia unei stări sufletești. Și această stare sufletească se traduce în primul rând prin imagine și în al doilea rând prin culoare, pentru că ceea ce este foarte frumos în această expoziție este și culoarea și este și lumina“, a conchis gazda evenimentului, Doina Păuleanu.

SALE expozitie razvan dima

Judecând după numărul mare de participanți prezenți la eveniment, „Sale“ este o expoziție care stârnește interesul publicului, în special al celui tânăr care nu privește pasiv la ceea ce se întâmplă în jurul lui.

Share:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *