O călătorie printre anotimpuri, în România pitorească, „ghidată“ de pictorul Florin Ferendino
Cei care nu au reușit încă să vadă frumoasa expoziție pe care artistul Florin Ferendino a deschis-o pe 21 martie la Muzeul de Artă Constanța mai au la dispoziție doar câteva zile, până pe 14 aprilie, pentru a face o terapie cromatică menită să înlăture astenia de primăvara.
Cele 104 lucrări care alcătuiesc cea de-a 12-a expoziție personală a lui Florin Ferendino constituie tot atâtea exerciții de admirație. În ele se oglindește întreaga frumusețe a naturii, la limita dintre poezie și culoare. Florile sale par aievea, iar peisajele, în care culorile inițiază dialoguri cromatice de mare expresivitate plastice, surprinse în toate anotimpurile, pe meleaguri dobrogene, dar nu numai, au un farmec aparte, imposibil de redat în cuvinte.
„Această expoziție, a 12-a personală, este rodul a trei ani și reunește lucrări realizate mai ales la taberele de creație la care am participat: Ploiești, Aiud, Cheile Vălișoarei, Sighetu Marmației, Alba Iulia, Balcic, Topalu, Ostrov. Este rodul lucrului în natură, după peisaj. Am pus accent pe peisajul dobrogean. Săptămânal merg în satele dobrogene. Cred că nu a rămas un sat în care să nu fi călcat și de unde să nu-mi luat imagini. Îmi place îndeosebi iarna. Îmi place să merg și în județul Tulcea, tot pentru peisajul dobrogean care este deosebit de tot ceea ce avem noi în țară“, a declarat, pentru culturaconstanta.ro, pictorul Florin Ferendino.
O expoziție de anvergură
„Expoziția realizată de Florin Ferendino este o expoziție de anvergură. Sunt 104 opere: uleiuri, acuarele și pasteluri care sunt dedicate, în special, spațiului dobrogean. Florin Ferendino este unul dintre cei mai cunoscuți pictori din Constanța și a zugrăvit permanent peisajul dobrogean fiind unul din pictorii care lucrează în genul naturii, dar interpretând-o, desigur, potrivit stărilor sufletești și a lucrurilor pe care dorește să le comunice. Și dorește să ne comunice multe lucruri despre frumusețea peisajului dobrogean, despre lumina acestuia, despre răsărituri și apusuri de soare, despre clădirile Constanței, despre mare, despre unghiurile perspectivale pe care le descoperă. Este o expoziție care îți încântă ochiul și care te bucură ca om al cetății, deoarece alături de noi se află un artist de o asemenea anvergură și o asemenea modestie“, a spus, pentru culturaconstanta.ro criticul și istoricul de artă dr. Doina Păuleanu.