Ia autentică se poate admira și cumpăra de la Muzeul de Artă Populară Constanța

Dacă v-a găsit ziua de Sânziene fără ie, nu trebuie să fiți dezamăgite! Ia perfectă, lucrată manual cu îndemânare și multă migală, se poate găsi la Muzeul de Artă Populară din Constanța, care găzduiește, timp de două zile, pe 24 și 25 iunie, evenimentul Ziua Universală a Iei.

Expoziția cu vânzare are în prim-plan ia de Breaza, lucrată cu dibăcie de două meștere din celebra localitate prahoveană: Iulia Goran și Ecaterina Oproiu. Potrivit reprezentanților muzeului constănțean, cele două creatoare de ii fac „demonstrații de lucru prezentând varietatea motivelor, croiul și modelele autentice ale zonei de proveniență“.

Printre iile originale, lucrate în contemporaneitate, vizitatorii pot găsi și piese vechi, realizate din pânză țesută în casă, la războiul de țesut.

ziua iei 2021 muzeul de arta populara constanta

„Sub denumirea de «ie» este cunoscută cămașa femeiească fără poale purtată în Muntenia şi Oltenia, de către fete şi femei, indiferent de vârstă, la lucru sau în zi de sărbătoare“, au mai precizat reprezentanții Muzeului de Artă Populară.

Prin extensiune, ie înseamnă orice cămășă tradițională fără poale din in, bumbac, cânepă sau borangic, înnobilată cu cusături în părțile cele mai vizibile (mâneci, piept), numită zonal ie, spăcel, spătoi sau cămășoi.

Cu aceeași mândrie, se poartă în această zi de Sânziene, dar și în alte zile călduroase de vară, cămașa de-a-ntregul, încinsă în talie cu brâu, cu sau fără catrințe.

Citește și: Sânzienele, zânele cele bune care dau rod grâului și leac florilor

Share:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *