Experiențe dobrogene sau „Povestea apelor“, cu Aniela și Eduard Acsente
De mai bine de doi ani, „Experiențe Dobrogene“, un proiect inițiat de un ONG local, Inomar Cluster, oferă constănțenilor povești inspirate de tradițiile culinare și savorile locului: povești cu lapte, cu cafea, ghiudem, sugiuc și toy șorbasî. În cadrul acestui proiect, joi, 16 mai, propune „Povestea apelor“ cu delicioase preparate pescărești după rețetele originale ale unor urmași ai haholilor trăitori în Deltă, la Sfântu Gheorghe: Aniela și Eduard Acsente.
Așadar, joi, 16 mai 2019, de la ora 18.00, la restaurant „Le Premier“ (str.Aristide Karatzali, nr.1, Constanța), Inomar Cluster aduce în prim-plan „Povestea apelor“, un eveniment multicultural, inedit, marca „Experiențe Dobrogene“.
„Invitatul acestei experiențe dobrogene este Eduard Acsente, povestitorul apelor, de la Dunăre la Marea Neagră, hahol (cazac) mândru de originea sa, care vine de la Sfântul Gheorghe impreună cu soția sa, Aniela Acsente să farmece publicul constănțean și nu numai cu universul tainic al istoriei, al tradițiilor ucrainene, al meșteșugului, al scrumbiei și al storceacului“, spune, din partea organizatorilor, Laura Stroe.
Storceac după o rețetă proprie
Joi, 16 mai, la restaurantul „Le Premier“ vor avea loc ateliere cu prezentare de produse meșteșugărești, de degustare zacuscă cu pește, cozonac și plăcinte, produse atestate tradițional de la fabrica din comuna tulceană Greci, Piccolo Angelo și degustare vinuri din Crama de la Hamangia și Crama Delta Dunării.
„Atelierele meșteșugărești sunt susținute de Aniela Acsinte și «Parfum de Lavandă». Iubitorii de pește se pot bucura de scrumbia afumată, scrumbia la plită pe pat de verdeață și storceacul preparat în bucătăria restaurantului «Le Premier» după rețeta familiei Acsente. Iscusit al poveștilor, Eduard Acsente va fi însoțit și de muzica și dansurile ucrainene care vor da o notă veselă și atrăgătoare evenimentului“, a mai precizat Laura Stroe.
Să o ajutăm pe Ștefania!
Evenimentul „Povestea apelor“ aduce în prim-plan și un caz umanitar, cel al Ștefaniei Echimescu, de 29 de ani, diagnosticată cu cancer pulmonar. „Familia și prietenii spun despre ea că «este un om de o blândețe și o inimă mare cum rar se mai gaseste în ziua de astăzi și mamă dedicată a doi copii minunați». Donând o putem sprijini cu toții în această grea încercare, arătându-i că nu este singură!“, mai spus Laura Stroe.