Eveniment editorial: „Sacrificiu și supraviețuire. Armata Română în Cotul Donului și Stepa Calmucă. 1942-1943“
În sala „Clio“ a Muzeului Național al Marinei Române a fost lansat sâmbătă, 6 octombrie, un volum care se înscrie istoriografia română dedicată celui de-Al Doilea Război Mondial, „Sacrificiu și supraviețuire. Armata Română în Cotul Donului și Stepa Calmucă. 1942-1943“, semnată de dr. Voicu Marin.
La întâlnirea moderată, din partea gazdelor, de dr. Andreea-Maria Croitoru, au luat cuvântul pentru a vorbi despre volum (în ordinea intervențiilor): dr. Lavinia Dumitrașcu de la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, președintele filialei Constanța a Asociației Naționale „Cultul Eroilor Regina Maria”, colonel (r) Remus Macovei și prof. univ. dr. Marian Cojoc de la Universitatea „Ovidius“, alături de autor.
Lucrarea s-a bucurat de aprecierile umanime ale celor prezenți fiind considerată: „un volum extrem de important, care aduce elemente de noutate în această ecuație militaro-istorică“ (dr. Andreea Croitoru), „o carte foarte bună structurată având ca sursă principală izvoarele de arhivă“ (dr. Lavinia Dumitrașcu), „o carte impresionată, datorită faptului că dr. Marin Voicu prezintă documente originale, nu interpretări despre ce au pățit românii la Stalingrad, despre ce au îndurat bunicii noștri. Este extraordinar de importantă această lucrare tocmai pentru acest aspect“ (colonel r. Remus Macovei), „o carte cu o structură armonioasă“, în care evenimentele sunt foarte bine surprinse și riguros științific prezentate (prof. univ. dr. Marian Cojoc).
„Ceea ce s-a întâmplat la Stalingrad și la Cotul Donului este greu de imaginat de noi, cei de azi, și chiar pentru cei de atunci, care trăiau într-un front din spatele frontului. (…) Dacă ne uităm în scrisorile și cărțile militare ale soldaților români de oriunde, de acolo transpare, în primul rând, grija față de ogor, față de familie, față de neamuri,o grijă care este adânc rădăcinată în sufletele lor. Poate că este un sentiment mai adânc înrădăcinat decât teama de moarte acolo (…)„S-a scris mult despre Al Doilea Război Mondial, s-a scris enorm despre Al Doilea Război Mondial, dar niciodată nu este de ajuns, niciodată parcă nu putem cuprinde durerea și gustul amar la înfrângerii“, a mai spus dr. Lavinia Dumitrașcu.
„Acum vreo șase ani, împreună cu dl. Marin Voicu și vreo șase colegi umblam în Arhivele din Constanța și am rămas uimiți de sutele de militari constănțeni morți în Bătălia de la Stalingrad. Nu știam mare lucru despre suferința acestor oameni (…) Astăzi, prin lucrarea pe care o publică domnul Marin Voicu aflăm, pe baza unor documente, chinurile cu care soldații români, ajunși la Cotul Donului și Stepa Calmucă, s-au confruntat. (…) Este meritul domnului Marin Voicu că, printr-o muncă perseverentă, reușește cu fiecare lucrare pe care o publică să aducă în atenția opiniei publice ce au făcut militarii români, cum s-au comportat militarii români, în mod deosebit cum au fost batjocoriți militarii români de aliații noștri“, a apreciat colonel (r) Remus Macovei.
Lucrarea „Sacrificiu și supraviețuire. Armata Română în Cotul Donului și Stepa Calmucă. 1942-1943“, semnată de dr. Voicu Marin, a apărut în 2018 la editura „Ex Ponto“ având un cuvânt-înainte semnate de prof. univ. dr. Valentin Ciorbea.