Ziua Porților Deschise la Muzeul Național al Marinei Române

Pe 15 august, de Ziua Marinei și de praznicul Maicii Domnului, orotitoarea marinarilor și a celor călătoresc pe ape, Muzeul Național al Marinei Române (MNMR) va putea fi vizitat gratuit de constănțeni și de turiști.

Instituția de cultură, unică pe plan national prin specificul său, va fi deschisă între orele 09.00 și 17.00, cu precizarea că ultima intrare se va face de la ora 16.00.

Cu acest prilej, pasionații de marină pot vizita, pe lângă expoziția permanentă a muzeului care a împlinit anul acesta jumătate de secol, expozițiile temporare: „Istoria parașutismului militar“, „Cercetașii Marini de-a lungul timpului“ și „Patrie și onoare“ (expoziție de picture)/

De asemenea, în cadrul celei de-a V-a ediții  a expoziției-concurs de modelism Cupa Tomis desfășurată sub genericul «Modelismul ca artă» și organizată de Asociația de Modelism «Tomis», publicul va putea admira câteva sute de modele de nave, diorame, instalații, avioane, mașini și tehnică militară, precum și diorama funcțională de mari dimensiuni expusă de Muzeul Căilor Ferate Române“, au precizat reprezentanții MNMR.

Membru al Rețelei Naționale a Muzeelor din România și instituție-fanion a Statului Major al Forțelor Navale în domeniul istorie navale, MNMR deține un bogat patrimoniu format din piese de o valoare excepțională. Multe dintre ele sunt unicat în lume: amfore antice și medievale, uniforme autentice de marină, machete reprezentând nave istorice și tradiționale marinărești.

„Vedetele“ expoziției permanente sunt amfora cu seu de oaie solidificat, descoperită în Marea Neagră, având o vechime de aprox. 1800 de ani, monoxila de pe vremea lui Vlad Țepes, costumele de scafandru greu, lentilele farului de la Tuzla. Nu trebuie uitate nici reprezentările în mărime naturală ale dacilor și ale romanilor, descinși parcă de pe Columna lui Traian.

Share:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *