Concertul „Centenarul Marii Uniri. Un veac de muzică românească“ s-a încheiat. Urmează un spectacol de zile mari, pe 2 noiembrie

„Centenarul Marii Uniri. Un veac de muzică românească“ este titlul concertului pe care Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski“ l-a oferit melomanilor tomitani pe 5 octombrie, întru amintirea momentului de la 1 Decembrie 1918, când la Alba Iulia a fost realizată Marea Unire.

A fost un concert emoționat sub bagheta tânărului dirijor Tiberiu Oprea la care au participat îndrăgiții soliști lirici ai Teatrului „Oleg Danovski“, alături de corul condus de maestrul Adrian Stanache și orchestra nelipsită de la toate evenimentele (cu excepția baletelor) care se desfășoară pe scena instituției de cultură.

teatrul oleg danovski concert de muzica romaneasca

Ariile din operete, momente orchestrale din marea creație românească, momentele solo cu prelucrările folclorice, oferite de artiștii lirici și cu acompaniament de pian, susținut de Andra Ștefan, și intervențiile corului au alternat creând un concert dinamic. Soliștii serii au fost: sopranele Daniela Vlădescu, Laura Eftimie, Ionela Duma și Mihaela Ionescu, mezzosoprana Lucia Mihalache, tenorii Răzvan Săraru, Doru Iftene și Mădălin Băldău, baritonii Marius Eftimie și Bogdan Ocheşel.

teatrul oleg danovski concert de muzica romaneasca

 

Evenimentul s-a deschis cu Rapsodia nr. 2, de George Enescu și s-a încheiat cu fragmente din muzica filmului „Mihai Viteazul“, compusă de Tiberiu Olah. Programul concertului a fost completat cu lucrări din creația compozitorilor Gherase Dendrino, Vasile Popovici, Florin Comișel, Adrian Doxan, Tiberiu Brediceanu, Marțian Negrea, Constantin I. Baciu, George Ștefănescu, Gheorghe Dumitrescu, Diamandi Gheciu, Sabin Păutza.

daniela vladescu teatrul oleg danovski concert de muzica romaneasca

În cadrul acestor activități culturale dedicate Centenarului Marii Uniri, acesta este primul spectacol al Teatrului nostru. Am mai avut un concert în cadrul acestor manifestări, oferit de maestrul Alexandru Tomescu, un recital de balade extraordinare. Vor urma alte evenimente, unele mai mari, altele mai mici, educative. Pe 2 noiembrie, în cadrul Festivalului Internațional al Muzicii și Dansului, ediția a 44-a, vom avea un spectacol cu regie, scenografie, costume, «Un veac de muzică românească». În prima parte, va fi un concert cu orchestra Teatrului în scenă și cu cei mai reprezentativi soliști instrumentiști ai noștri: maeștrii Alexandru Tomescu, Horia Mihail și Marin Cazacu având la pupitru pe maestrul Constantin Brâncuși. În partea a doua, va fi un spectacol pe scenă cu orchestra în fosă, cu regia, light designul și scenografia maestrului Mihai Constantin Ranin, scenograf de renume internațional, cu o foarte bogată activitate atât în România, cât și în străinătate, care este directorul Teatrului «Tony Bulandra» din Târgoviște și pe care constănțenii îl cunosc din multele spectacole pe care le-a realizat la Teatrul de Păpuși și la Dramă. Vom aduce în fața publicului cele mai frumoase momente ale muzicii românești, cu coregrafie, cu balet. Își vor da concursul corul, baletul, orchestra și toți soliștii teatrului nostru. Toți trebuie să sărbătorim această Mare Unire“, a declarat, la finalul concertului, directorul general al Teatrului „Oleg Danovski“, Daniela Vlădescu.

Sursă foto: Facebook – Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski“ Constanța și Cultură Constanța

Share:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *