Eveniment editorial – „Grădina Maicii Domnului. Elemente de ornamentică tradițională“

Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța găzduiește joi, 29 octombrie, lansarea unui volum semnat de omul de cultură tulcean Dan Arhire, „Grădina Maicii Domnului. Elemente de ornamentică tradițională. Rădăcini“.

Evenimentul editorial este programat de la ora 14.00, în Aula „Adrian Rădulescu“.

Volumul, apărut la Editura Etnologică, va fi prezentat de directorul MINAC, dr. Sorin-Marcel Colesniuc și muzeograful dr. Lavinia Dumitrașcu.

Ilustrațiile din carte – desene semnate de actorul Mihai Gălățan de la Teatrul „Jean Bart“ din Tulcea – vor face obiectul unei expoziții.

Supraviețuirile preistorice din folclor fac logice supraviețuirile din aceleași vremuri și din aceeași origine și în ce privește ornamentica tradițională, descriind împreună și legat aceeași imagine a lumii!

Ornamentica tradițională românească, în special cea de factură geometrică, începând cu cea evidențiată de sculptura în lemn (aferentă arhitecturii, mobilierului, uneltelor de lucru, instrumentelor muzicale, etc.), continuând cu cea evidențiată de țesături și cusături etc. și sfârșind cu cea încă păstrată în cocăturile rituale sau ouăle încondeiate, este – la origine – unitară și coerentă, reflectând în ansamblu și în mare parte aspecte simbolice din aceleași vechi credințe preistorice inițiale ale Marii Mame, din lumea căreia au pornit – cine știe când? – spre noi; ele exprimă forme specifice originare de reprezentare plastică și artistică ale acestor credințe, fie ele generale, prezente într-un spațiu geografic mai mare care subsumează actualul teritoriu al României, fie particulare, întâlnit doar pe arii restrânse; fie ele consacrate și notorii, fie încă nedescifrate“, se arată în prezentarea cărții, publicată pe site-ul Editurii Etnologice.

Dan Arhire și-a mai pus semnătura și pe volumul „Țara căii rătăcite“, publicat în anul 2015 la editura clujeană Eikon.

Share:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *