La „Pontica Junior“, copiii descoperă, la fața locului, monumentele arheologice din județul Constanța

Este bine știu că reținem și învățăm mai ușor lucruri noi din experiența directă, care presupune contactul direct cu obiectul cunoașterii.  De la această premisă a plecat și echipa Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța (MINAC) când a inițiat proiectul „Pontica Junior“. Un proiect prin intermediul căruia elevii din Constanța vor afla mai multe lucruri despre istoria Dobrogei direct la fața locului, adică vizitând monumentele arheologice ale județului.

Mai mult decât atât, copiii sunt implicați în tot felul de activități, cum sunt atelierele meșteșugărești sau reconstituirile istorice live.

Proiectul „Pontica Junior“, ediția I, este co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național și se desfășoară în perioada 24 octombrie-5 noiembrie.

Istoria, învățată la „ea acasă“

pontica junior 2020 afis

Anul acesta, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța a organizat A 53-a ediție a Sesiunii Științifice Internaționale Pontica. Este o sesiune științifică recunoscută pe plan național și internațional, la care participă oameni de știință din țară și de peste hotare.

Pentru a promova istoria Dobrogei și patrimoniul arheologic și istoric al județului Constanța și în rândul elevilor, am hotărât să inițiem acest proiect intitulat Pontica Junior, co-finanțat de AFCN. În cadrul lui, elevii vizitează MINAC, cetățile Histria, Capidava și Adamclisi și participă la ateliere de meșteșuguri antice, unde învăță să confecționeze: vase de lut, amulete, bijuterii, curele, zale etc.

De asemenea, în cadrul proiectului se organizează și o sesiune de eseuri cu teme istorice, inspirate de vizitele întreprinse la muzeu și cetățile antice, dar și de participarea la atelierele meșteșugărești.

Pentru ca istoria și patrimoniul cultural antic să devină mai atractive pentru elevi, proiectul Pontica Junior a inclus și publicarea unei cărți cu povestiri și legende antice, volum scris de drd. Cristian Cealera“, a spus directorul MINAC, cercetător științific dr. Sorin Marcel Colesniuc.

Pe urmele înaintașilor  

Primele activități au avut loc deja în weekend, la Capidava. La acestea au participat copiii cu vârste cuprinse între opt și 14 ani de la școlile gimnaziale din Siliștea, Țepeș Vodă și „Iuliu Valaori“ din Nisipari.

În excursie la Capidava. Nu doar noi, ci şi copiii de la Nisipari, Siliştea şi Ţepeş Vodă. Noi și Cetatea….pentru ei. Copiii noștri merită mult mai mult. Vor veni alte timpuri mai bune. Deocamdată, cu măscuțe, ne dezinfectăm, păstrăm distanța, dar aflăm lucruri noi, vizităm obiective turistice din Dobrogea – unde mai toți copiii au călcat pentru prima dată – ne jucăm, ne distrăm. Copiii au vizitat cetatea și au aflat lucruri noi de la Tibi – care a păstrat distanța -, au desenat/modelat lut – îndrumați de Oana și Ingrid – i-au aplaudat pe dacii și romanii asociațiilor constănțene de reconstituiri. În rol principal, Dapyx, alias Octavian Mitroi. Au primit în dar «Povestiri și legende din Scythia Minor», cărticica scrisă de Cristian Cealera. A fost frumos. Tare frumos“, a scris muzeograful MINAC, dr. Lavinia Dumitrașcu, pe pagina sa de Facebook.

La sfârșitul acestei săptămâni, deplasările vor continua pe 31 octombrie Histria, cu elevii de la Școala  Gimnazială nr. 1 Pantelimon, iar pe 1 noiembrie, la Adamclisi, vor merge elevi de la Școala Gimnazială nr. 22 „I.C. Brătianu“ Constanța și de la Centrul Cultural Corbu.

„Povestiri și legende din Scythia Minor“

Volumul „Povestiri și legende din Scythia Minor“, semnat de Cristian Cealera, cuprinde nouă povestiri și legende, precum și un un lexicon și un scurt îndreptar istoric, pentru ca cei mici să înțeleagă mai bine unii termeni și unele evenimente.

Organizatorii proiectului „Pontica Junior“ au menționat că toate activitățile s-au desfășurat și se desfășoară în condiții de maximă siguranță sanitară, în conformitate cu actualele reglementări de prevenire a răspândirii virusului COVID-19 în cazul activităților educative, culturale și artistice, cu respectarea măsurilor impuse la nivel național de Ministerul Culturii și Ministerul Sănătății pentru asigurarea condițiilor de siguranță sanitară a acestor activități în contextul pandemiei de SARS-CoV-2.

Share:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *