„Dobrogea, poveştile tărâmului dintre ape“, expoziție la mansarda Muzeului de Istorie Constanța
Artiștii tomitani, membri ai Filialei Constanța I a Uniunii Artiștilor Plastici din România, îi invită pe constănțeni, dar și pe cei pe care pașii îi duc la malul Mării Negre, în zona peninsulară a bătrânului Tomis, să descopere, prin intermediul unei expoziții de pictură, grafică și ceramică „Dobrogea, poveştile tărâmului dintre ape“.
Expoziția va putea fi vizitată între 9 februarie și 6 martie, în spațiul expozițional de la mansarda Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța (MINAC).
Vernisajul va avea loc sâmbătă, 9 februarie 2019, de la ora 12.00, și va fi susținut de criticul de artă Eduard Andrei şi Florentin Sîrbu, curatorul expoziției şi preşedintele filialei UAPR, Constanța I.
Perpetua fascinație
„Adevărat mozaic etnic şi confesional, Dobrogea a atras în perioada interbelică o pleiadă de artişti care au pictat mai ales la Mangalia şi la Balcic (în Cadrilater, teritoriu românesc între 1913-1940), atraşi de «exotismul» şi farmecul oriental al acestui ținut, ca şi de lumina «Coastei de Argint», punând o piatră de temelie în evoluția peisajului românesc de «plein air». Mai târziu, în anii 1970, numeroşi sculptori-ceramişti au găsit la Medgidia terenul propice pentru seria taberelor de ceramică monumentală“, a precizat criticul de artă Eduard Andrei.
„Dobrogea nu a încetat să îi fascineze pe artiştii vizuali, iar prezenta expoziție este un răspuns contemporan la acest miraj şi, totodată, un omagiu față de istoria milenară a «țărâmului dintre ape»“, se arată într-un comunicat de presă.
Expoziția este dedicată Dobrogei, la 140 de revenirea sa în graniţele statului naţional, după Războiul de Independenţă.
„Acest moment istoric a însemnat instalarea administraţiei româneşti în Dobrogea şi deschiderea unei noi epoci de înflorire în plan cultural, în acest ținut dintre Dunăre şi Mare, depozitar al vestigiilor civilizațiilor care s-au succedat şi suprapus aici: de la culturile neolitice Hamangia şi Gumelnița, la epocile greacă, romană, bizantină, otomană“, precizează organizatorii evenimentului.
Expoziția „Dobrogea, poveştile tărâmului dintre ape“ va putea fi vizitată în orele de program ale MINAC, de miercuri până duminică, între orele 09.00-17.00.