Comuna Topalu se pregătește să-l omagieze pe Dan Moisescu prin cântec și printr-un volum biografic

A devenit tradiție ca an de an, în comuna Topalu, în plină toamnă, tineri pasionați de folclor să se reunească pentru a participa la festivalul-concurs de interpretare ce omagiază personalitatea lui Dan Moisescu (1909-1976), dirijor și solist vocal al ansamblului de cântece și dansuri „Brâulețul“ din Constanța.

Anul acesta, cea de-a XXIII-a ediție a Festivalului-Concurs Național de Interpretare a Cântecului Popular Românesc „Dan Moisescu“ se va desfășura în perioada 3-4 octombrie, pe scena Căminul Cultural din comuna constănțeană Topalu.

Evenimentul este organizat de Consiliul Judeţean Constanţa, prin Centrul Cultural Judeţean Constanţa „Teodor T. Burada“, în colaborare cu Consiliul Local şi Primăria Comunei Topalu.

Potrivit organizatorilor, „concursul are ca scop descoperirea, stimularea şi promovarea de noi talente interpretative din rândul tineretului, punerea în valoare a cântecului popular tradiţional autentic și prezentarea nealterată a purităţii şi frumuseţii costumului popular din diferite zone etnofolclorice ale ţării“.

Program

Deși concursul propriu-zis și gala de premieră vor avea loc pe 3 și 4 octombrie, festivalul începe cu o zi mai devreme, în cea de-a doua zi a lui Brumărel, cu primirea concurenților și preselecția, care se vor desfășura de la ora 11.00, la sediul Centrului Cultural Judeţean Constanţa „Teodor T. Burada“ din bd. Brătianu nr. 68. Tragerea la sorţi, pentru ordinea intrării în concurs, va avea loc în aceeași zi, de la ora 14.00.

Festivalul „Dan Moisescu“, ediția 2019, se va deschide pentru publicul larg, în comuna Topalu, joi, 3 octombrie, de la ora 18.00, cu Parada Costumului, Cântecului şi Dansului Popular.

Concursul propriu-zis va începe de la ora 19.00, pe scena Căminului Cultural din Topalu, după care vor avea loc recitalurile oferite de soliștii: Didi Ionuț Cojocariu – câștigătorul trofeului „Dan Moisescu“, ediția 2018, Ilie Caraș, Gheorghe Roșoga și Mariana Ionescu Căpitănescu.

Gala Laureaţilor şi festivitatea de premiere vor avea loc vineri, 4 octombrie, începând cu ora 19.00, după care publicul îi va asculta pe interpreții: Angelica Flutur, Constantin Măgureanu și Ion Ghițulescu.

Acompaniamentul festivalului va fi asigurat de orchestra Ansamblului Folcloric Profesionist „Izvoare Dobrogene“, condusă de dirijorul Cristian Obrejan.

Premii

În cadrul festivalului se vor acorda Trofeul „Dan Moisescu“, în valoare de 1800 lei, Premiul I (1500 lei), Premiul al II-lea (1000 lei), Premiul al III-lea (700 lei) și câte trei mențiuni, în valoare de câte 500 lei, fiecare.

Surpriza festivalului, un volum omagial

Pentru a marca cei 110 ani de la nașterea lui Dan Moisescu, solist vocal, violonist, dirijor, folclorist, compozitor, născut la Odobești, dar care și-a legat numele de Dobrogea, Centrul Cultural „Teodor T. Burada“ i-a dedicat o biografie, completată cu partiturile cântecelor pe care le-a înregistrat pe parcursul vieții, cele mai multe fiind cântece semnate de Anton Pann, rescrise din partitura bizantină în partitură lineară, după cum au menționat organizatorii.

Volumul poartă semnătura conf. univ. dr. Aurelia Lăpușan și dr. Cristian Obrejan, dirijorul ansamblului „Izvoare Dobrogene”, și va fi lansat ca un preambul al festivalului, la Centrul Multifuncțional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin“.

Dan Moisescu a fost profesor la Școala Populară de Artă din Constanța între anii (1970-1974), perioadă în care s-a ocupat cu succes și de organizarea de orchestre și ansambluri școlare și a cântat cu o orchestră proprie, într-un restaurant rezervat străinilor din Eforie. Totodată, a fost dirijor și solist vocal al ansamblului de cântece și dansuri «Brâulețul» din Constanța, în perioada (1963-1965)“, au subliniat organizatorii.

Lansarea va avea loc la Centrul Multifuncțional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin”, marți, 1 octombrie, de la 17.00. Cartea va fi prezentată de etnomuzicologul Eugenia Florea și scriitorul Ovidiu Dunăreanu.

Condiţii de participare pentru concurenți

Potrivit regulamentului, la Concursul-festival „Dan Moisescu“ se pot înscrie artişti amatori, solişti vocali de muzică populară cu vârste între 16 și 25 de ani. Fiecare concurent va aborda un repertoriu şi va purta un costum specific zonei pe care o reprezintă. În vederea asigurării unei participări cu un înalt nivel de calitate şi competitivitate, toţi concurenţii vor participa la preselecţia din data de 2 octombrie, condiţie obligatorie pentru a intra în competiţie.

La preselecţie şi la concurs, fiecare concurent va prezenta: o piesă autentică, doină sau baladă, culeasă sau preluată şi interpretată de concurent fără acompaniament instrumental și o piesă autentică reprezentativă.

În concurs nu sunt admiși solişti vocali profesionişti. De asemenea, în competiție nu se mai pot înscrie cei care la edițiile anterioare ale festivalului-concurs au câștigat Trofeul „Dan Moisescu“ sau Premiul I.

Participarea la concurs se face pe bază de fişa de înscriere ce va fi trimisă pe adresa – Centrul Cultural Judeţean Constanţa „Teodor T. Burada“ din B-dul Tomis nr. 110, tel./fax: 0241.619293, până pe 27 septembrie 2019.

Odată cu fişa de înscriere se vor transmite şi partiturile cu acompaniamentul pieselor muzicale, pe care concurenții le vor interpreta, precum şi consimţământul/acordul privind prelucrarea datelor personale ale acestora.

Cheltuielile de transport sunt suportate de concurenţi sau de instituţiile pe care le reprezintă, iar cheltuielile de cazare, masă şi transport, de la Constanţa la Topalu şi retur, pentru juriul soliști şi concurenţi, vor fi suportate de organizatori. Însoţitorii concurenţilor nu au asigurată cazarea şi masa.

„Cântecul bătrânesc“, o provocare

Pasiunea cercetătorilor folclorici a pornit de la descoperirea cântecului popular. Balada ca termen se referă, la origine, fie la cântecul de dans meridional, cu o precisă structură în versificație, fie la un tip de scurtă creație fabulară lirico-epică, cristalizată pe motive medievale sau populare.

Balada sau cântecul bătrânesc (așa cum se mai numește în popor, subliniind astfel vechimea ei) conține anumite particularități de arhitectonică și compoziție, precum și unele elemente de stil și de structură a frazei și a versului poetic, proprii și specifice acestui gen al folclorului nostru.

De aceea, concurenții vor avea de evidențiat valoarea artistică a «cântecului bătrânesc», execuția lui constituind nu numai o realizare de înalt nivel artistic, ci și un moment de puternică trăire autentică. Pe de altă parte, doina, în lumea culturii românești, este specia cea mai cunoscută din lirica populară, încât a ajuns să constituie pentru foarte mulți un sinonim al cântecului popular însuși. Cu sensul expresiv de jale, de dor şi de puternic accent social sau ca o sfâşietoare melancolie, am socotit doina aptă de a exprima toate sentimentele în toate gamele mergând de la cea mai delicată înălţare ideală a sufletului omenesc până la satiră, având o tematică larg cuprinzătoare“, a subliniat  directorul general al Centrului Cultural Județean Constanța „Teodor T. Burada“, prof. Doina Voivozeanu.

Având experiența edițiilor trecute, putem spune că am avut concurenți foarte talentați. Este remarcabilă măiestria cu care unii interpreți știu să utilizeze versurile declamate în momentele dramatice culminante sau când acțiunea se precipită aducând prin acestea o foarte sugestivă variație sonoră și de timbru. Tocmai aceste talente dorim să le promovăm și sperăm ca și anul acesta să adunăm un număr cât mai mare de participanți, iubitori de folclor, care să transmită mai departe tradiția muzical-folclorică și să reprezinte totodată un stimulent pentru generațiile următoare asigurând astfel continuitatea culturii populare zonale și naționale“, a declarat directorul artistic al Centrului Cultural Județean Constanța „Teodor T. Burada“, Silvia Țigmeanu.

Share:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *