„Dan Moisescu – un reper în folcloristica românească“. Lansare de carte

Pentru a marca cei 110 ani de la nașterea lui Dan Moisescu, solist vocal, violonist, dirijor, folclorist, compozitor, născut la Odobești, dar care și-a legat numele de Dobrogea, Centrul Cultural „Teodor T. Burada“ i-a dedicat o biografie, completată cu partiturile cântecelor pe care le-a înregistrat pe parcursul vieții, cele mai multe fiind cântece semnate de Anton Pann, rescrise din partitura bizantină în partitură lineară.

Volumul „Dan Moisescu – un reper în folcloristica românească“, semnat de conf. univ. dr. Aurelia Lăpușan și dr. Cristian Obrejan, dirijorul ansamblului „Izvoare Dobrogene”, va fi lansat în preambulul Festivalului Concurs Național de Interpretare a Cântecului Popular Românesc „Dan Moisescu“, ediția a XXIII-a, care va avea loc în perioada 02-04 octombrie la Topalu.

Lansarea va avea loc la Centrul Multifuncțional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin”, marți, 1 octombrie, de la 17.00. Cartea va fi prezentată de etnomuzicologul Eugenia Florea și scriitorul Ovidiu Dunăreanu.

Această carte s-a născut din dorința de a omagia personalitățile culturale Dobrogene făcând totodată cunoscută în plan social valoarea lor incontestabilă. Este necesar a recunoaște și a prețui munca și râvna înaintaților noștri, așa cum – apreciind importanța folclorului și iubind muzica și dansul popular dobrogean – s-a considerat că este o datorie de onoare ca ele să fie transmise generațiilor tinere. Numai cunoscând și urmând exemplul celor care au fost, interpreții de astăzi își pot desăvârși identitatea și respectul față de valorile morale ale poporului român“, a declarat prof. Doina Voivozeanudirector general al Centrului Cultural Județean Constanța „Teodor T. Burada”

Dan Moisescu a fost profesor la Școala Populară de Artă din Constanța între anii 1970-1974, perioadă în care s-a ocupat cu succes și de organizarea de orchestre și ansambluri școlare și a cântat cu o orchestră proprie, într-un restaurant rezervat străinilor din Eforie. Totodată, a fost dirijor și solist vocal al ansamblului de cântece și dansuri «Brâulețul» din Constanța, în perioada 1963-1965“, au spus organizatorii.

Share:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *