Cântec, dans și voie bună la Târgul Naţional de Produse Tradiţionale din Mamaia

Pentru al treilea an consecutiv, în Mamaia, se va desfășura, în incinta Parcului Aqua Magic, în perioada 27-29 septembrie, Târgul Naţional de Produse Tradiţionale, în care degustările vor fi însoțite de cântec, dans, voie bună și experiențe dobrogene de neuitat. 

Evenimentul, organizat cu sprijinul Inomar Cluster, Aqua Magic, Federația Națională a Producătorilor de Produse Tradiționale, Asociația Țăranii Dobrogeni, AgroTransilvania Cluster şi Asociaţia Poiana lui Ovidiu, se va deschide oficial vineri, 27 septembrie, de la ora 13.30.  Sâmbătă și duminică, târgul va putea fi vizitat între orele 10.00-19.00

Vineri, de la ora 14.30, în cadrul evenimentului „Poiana lui Ovidiu“, care presupune degustare de produse din carne de pasăre, pui, rață și bibilică, va avea loc și un moment artistic oferit de anasamblul Dobrogeanca, condus de coregrafa Elena Dordea.

De la ora 15.30, publicul va petrece cu cântece rușilor lipoveni de Nuferii Albi din Jurilovca (Olga Alixei și Valentina Koker) și cu dansurile ansamblului de dansuri armânești Iholu, condus de Mirela Goga.

„Șukar Dobrogea“

De la ora 16.00, se va desfășura „Șukar Dobrogea“, eveniment organizat în parteneriat cu comunitatea rromă din Constanța.

„Dacă în trecut rromii nomazi preferau carnea friptă la țepușă, în jar sau prăjită în ceaun, de cele mai multe ori cu mămăligă fiartă în tuci, legumele fiind mai puțin prezente între felurile lor de mâncare, astăzi a apărut un echilibru între carne și legume, deși carnea a rămas o valoare gastronomică apreciată de cultura tradițională“, a spus rromano Chef Raffael.

Se va găti și degusta tocană de berbecuț sau „o bakrorresqo chinardo xamipen“, în atmosfera creată de ansamblul de dansuri Balkaneros și taraful Profir.

Atelier de făcut șuberek

Evenimentele continuă și sâmbătă, de la ora 11.00, cu o mulțime de evenimente, precum atelierul de făcut șuberek, susținut de Enise Ali, fondatoarea Jade Oriental Cafe, în cadrul manifestării „Povești nomade și istorie în bucate“.

Și aromânii vor avea momentul lor în cadrul evenimentului „Yina aua, Dobrogea!“ / „Vino aici, în Dobrogea!“, organizat sâmbătă, 28 septembrie, de la ora 15.00. Vedete vor fi brânza de capră de la Picuraru de la Stejaru, dar și celebrii piperchi târgăsiți, pregătiți de Elena Migit, soția picurarului Nicolae.

De asemenea, va fi prezentat și romanul „Mușata fârșeroată Marica“,  de Hristu Leaghi (1928 – 2001), transpus în română de constănțeanca Maria Cica.

Alte surprize le vor fi oferite participanților la târg sâmbătă, dar și duminică.

Așa cum s-a promis încă de la prima ediție, în 2017, prin Târgul Național de Produse Tradiționale se dorește crearea unei tradiții în Constanța organizându-se, an de an, acest mare eveniment național, unde să fie prezenți producători din toată țara, cu povești frumoase și produse sănătoase, atestate tradițional.  Târgul Național de Produse Tradiționale  se desfășoară sub deviza  „Sănătate în bucate, tradiție și ospitalitate!”.

Producătorii Federației Naționale a Producătorilor de Produse Tradiţionale vor veni cu bunătăți specifice fiecărei regiuni ale țării, iar producătorii locali, țăranii dobrogeni, vor participa cu fructe și legume de sezon, lactate și brânzeturi de vacă și capră, produse etnice, ghiudem sau piperchi țârgâsiti.

De asemenea, vor fi prezente şi produse apicole, dulceţuri, gemuri, siropuri, diferite sortimente de zacuscă, pâine de casă, prăjituri, cozonaci şi plăcinte, peşte şi derivate ale acestui produs, băuturi alcoolice specifice regiunilor cu tradiţie în domeniu, sortimente de palincă, horincă sau ţuică, vin, prăjituri și obiecte meşteşugăreşti.

Pe lângă produsele tradiționale prezentate pentru degustare și vânzare, vor mai avea loc și spectacole susţinute de reprezentanţi ai etniilor dobrogene, prezentări şi degustări de vinuri cu sommelier.

Târgul Național de Produse Tradiționale își propune  să ofere consumatorilor produse naturale, de calitate, iar producătorilor şi fermierilor locali și din țară oportunitatea de a le face cât mai cunoscute“, a precizat, din partea organizatorilor, Laura Stroe.

Share:

One thought on “Cântec, dans și voie bună la Târgul Naţional de Produse Tradiţionale din Mamaia

  • 29 septembrie 2019 la 14:31
    Permalink

    Astazi imi doresc sa vizitez acest târg. Sper ca, mergând pentru prima data, nu voi fi dezamagita.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *