Colegiul „Mihai Eminescu“ împlinește 100 de ani! Gândurile transmise de o distinsă profesoară, care a participat la semicentenar pe când era elevă

Colegiul Național „Mihai Eminescu“ din Constanța, instituție reprezentativă pentru învățământul public dobrogean, sărbătorește pe 18 ianuarie un secol de excelență în educație.

Cu acest prilej, vineri, de la ora 10.00, la sediul instituției de învățământ, care face parte din Alianța Colegiilor Centenare, se va dezveli o placă aniversară. De la ora 12.00, activitățile festive cu genericul „Un secol de excelență în educație. 1919-2019” vor continua la Centrul Multifuncțional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin“, printre numeroasele personalități invitate la evenimentul aniversar aflându-se ministrul Educației Naționale, prof. dr. ing. Ecaterina Andronescu și Alteța Sa Regală Principesa Maria.

colegiul mihai eminescu constanta aniversare 100 ani

Emoții… la ceas aniversar

Doina Culicea, profesoară de limbă și literatură română la Colegiul Național „Mihai Eminescu“ (în prezent, la pensie), dar și fostă elevă, a transmis, cu gândul la apropiata sărbătoare centenară, un mesaj emoționant, evocând alte două mari aniversări legate ale instituției de învățământ, pe care le redăm în rândurile care urmează.

Asemeni doinei, creație lirică românească al cărei nume îl port, îmi exprim o multitudine de sentimente, prilejul fiind Centenarul Liceului „Mihai Eminescu”  din Constanța.

Astfel, trăiesc sentimentul bucuriei că mi-a fost dat să iau parte la trei mari aniversări ale acestui lăcaș de cultură – cea de 50 de ani, ca elevă a acestui liceu, cea de 75 de ani, ca profesoară în această instituție, și cea de 100 de ani, ca pensionară, invitată de o fostă elevă, Claudia Portase, acum profesoară aici –, precum și la momentul important al împlinirii a 100 de ani de la moartea poetului al cărui nume liceul îl poartă.

De asemenea, mă mândresc cu faptul că am avut dascăli cu dragoste de carte și de copii, de la care am preluat ștafeta și am predat-o unor oameni la fel de minunați.

Sentimentele acestea se împletesc cu cele de nostalgie că anii au trecut și că s-au stins mulți dintre profesori, cărora le port recunoștință și în memoria cărora ma înclin, cu cele de speranță că Liceul „Mihai Eminescu” va rămâne printre cele de frunte din Constanța și din țară“, a transmis Doina Culicea.

Liceul „Mihai Eminescu”, devenit colegiu național în ianuarie 2005, este una dintre cele mai vechi instituții de învățământ din Dobrogea. A fost înființat în anul 1919 ca Școală secundară de fete „Domnița Ileana“ devenind în scurt timp, datorită performanțelor sale, concurentă a Liceului de băieți „Mircea cel Bătrân“. În anul 1931, Școala „Domnița Ileana“ a primit de la Ministerul Învățământului un local propriu, pe strada Traian nr. 19, construit între anii 1906-1908, în care își desfășoară activitatea și în prezent.

Share:

One thought on “Colegiul „Mihai Eminescu“ împlinește 100 de ani! Gândurile transmise de o distinsă profesoară, care a participat la semicentenar pe când era elevă

 • 23 ianuarie 2019 la 19:23
  Permalink

  Maama mea a fost absolventa a Liceului Normal de fete Domnita Ileana.
  Dupa ani…. eu am absolvit aici, Liceul Ana Ipatescu.
  Apoi s-a numit Liceul Eminescu.
  Ma bucur sa stiu ca aacest liceu a ramas si este o institutie reprezentativa aa acestor locuri..

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *