100 de istorici români, din ţară şi din străinătate, marchează „Marea Unire de la Marea Neagră“, la Muzeul de Istorie Constanța
„Marea Unire de la Marea Neagră“ este numele simpozionului pe care Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa îl va organiza şi găzdui între 26 şi 28 octombrie, în parteneriat cu Asociaţia Eurocult.
La evenimentul care se desfăşoară cu finanţarea Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale participă 100 de istorici români din ţară şi de peste hotare. Comunicările susţinute în cadrul simpozionului, precum şi mesajele istoricilor înscrişi în program vor fi incluse într-un volum aniversar care va fi lansat pe 14 noiembrie, pentru a marca cei 140 de ani de la unirea Dobrogei la România.
În cadrul proiectului, MINAC va găzdui şi expoziţia „Ia, zbor centenar“ constând în peste 50 de ii cu valoare patrimonială, o colecţie de fotografii de la sfârşitul secolului al XIX-lea şi începutul secolului al XX-lea, precum şi exponate rurale din acea perioadă.
„Evenimentul dezvoltă noi platforme de cunoaştere a identităţii naţionale, a românilor care au marcat drumul spre Marea Unire, a valorilor materiale şi imateriale ale României, a participării etniilor dobrogene la Primul Război Mondial. De asemenea, intenţionăm să evidenţiem cercetările arheologice şi numismatice din ultima sută de ani, din epocile: preistorică, greco-romană, bizantină şi universală“, menţionează organizatorii.
Sursă foto: Facebook – Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa