Veniți să vedeți și să „ascultați“ gratuit… fotografiile de război ale lui Costică Acsinte! Până sâmbătă, inclusiv

Doar două zile (azi, 2 noiembrie și sâmbătă) mai au la dispoziție constănțenii pentru a admira gratuit, la Muzeul de Artă Constanța, cele 100 de fotografii incluse în expoziția itinerantă „Acsinte. 100“, organizată de Asociația Culturală Control N din București, cu finanțare din partea Ministerului Culturii și Identității Naționale.

Cele 100 de fotografii alb-negru, expuse la parterul Muzeului de Artă Constanța, în sălile dedicate expozițiilor cu caracter temporar, surprind momente din Primul Război Mondial, portrete ale soldaților, realizate în studio, dar și momente din viața socială. Ele sunt realizate de Costică Acsinte (1897-1984).

acsinte 100 muzeul de arta constanta

Într-una dintre încăperi, publicul va asculta la căști emoționante fragmente din scrisori, cărți poștale, jurnale și note de pe front (extrase din volumul „Scrisori de pe front“, alcătuit de Mirela Florian), în timp ce va urmări derulându-se pe un ecran imagini de pe front. În fața celor trei ecrane puse la dispoziție se află și câte un scaun.

Pe peretele din ultima sală sunt proiectate fotografii din viața socială a Sloboziei anilor ´30-´60, acolo unde Costică Acsinte își avea studioul foto. Pe fundal se aude vocea poetului Mircea Dinescu, care s-a născut și a crescut la Slobozia, unde s-a și fotografiat cu familia la studioul Foto Splendid Acsinte.

acsinte 100 muzeul de arta constanta

Pasionat de pilotaj, fotografie și… război

Costică Acsinte a avut un fel de atracție pentru război. Când a început Primul Război Mondial el avea  în jur de 18 ani. A  făcut școala de pilotaj, dar nu a primit licența. În 1914, România avea doar 20 de piloți. Costică Acsinte nu s-a putut face pilot, dar s-a alăturat pe front ca voluntar, fotograf de război.

A publicat în anul 1920 un album cu vreo 300 de fotografii, care este în prezent la Muzeului Județean Ialomița. Sunt fotografii de pe front, în mare parte cu avioane, foarte multe făcute de sus, după care și-a deschis un studio foto în Slobozia și a început să facă un fotografii fie în studio, așa cum sunt cele expuse aici, în spate e același fundal, sau pleca prin localități, cu bicicleta și aparatul foto și astfel a surprins viața socială așa cum era la vremea aceea“, a spus Dragoș Sora, producător Control N, în cadrul vernisajului care a avut loc joi seara, 1 noiembrie, la Constanța.

acsinte 100 muzeul de arta constanta

La Muzeul de Artă din Constanța, expoziția va mai putea fi vizitată gratuit azi și sâmbătă, în intervalul orar 09.00-17.00.

„La Constanța, expoziția arată cel mai bine până acum. Este cel mai primitor spațiu și la propriu, și la figurat. Sălile acestea sunt excepționale“, a subliniat Dragoș Sora.

Înainte de a ajunge la Constanța, expoziția „Acsinte.100“ a fost itinerată la Pitești  (Fundația Culturală Ilfoveanu, 10-13 octombrie), Slobozia (Centrul Cultural UNESCO „Ionel Perlea“, 23-26 octombrie) și Iași (Galeria de artă „Dana“, 28-30 octombrie).

acsinte 100 muzeul de arta constanta

Sursă foto: Cultură Constanța

Share:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *