„Uciderea lui Gonzago“, transmisă de Teatrul de Stat Constanța

La trei ani de la ultima reprezentație pe scena tomitană, spectacolul „Uciderea lui Gonzago“, de Nedialko Iordanov, în regia lui Ion Sapdaru, va fi transmis pe pagina de Facebook a Teatrului de Stat Constanța, sâmbătă, 21 martie, de la ora 19.00, deoarece, după cum se știe, activitatea cu publicul a instituțiilor de cultură a fost suspendată, pentru a preveni răspândirea noului coronavirus, COVID-19.

De precizat că ideea de a readuce pe scenă acest spectacol inspirat de piesa shakespeariană „Hamlet“ este anterioară pandemiei provocată de COVID-19, iar reluarea propriu-zisă va avea loc după încheierea acesteia.

Regia, traducerea și adaptarea textului, precum și mişcarea scenică sunt semnate de Ion Sapdaru. Decorurile sunt realizate de Mihai Pastramagiu, costumele, de Alina Dincă Puşcaşu, iar muzica este creată de Marian Stârcea.

UCIDEREA LUI GONZAGO

Pentru un dramaturg, soarta actorilor este crucială, iar în „Uciderea lui Gonzago” scriitorul bulgar contemporan Nedialko Iordanov încearcă să desluşească întregul context al piesei de teatru puse în scenă de prinţul Hamlet cu scopul de a expune fratricidul unchiului său.Este o incursiune postmodernă în pliurile operei shakespeariene, o încercare de a umple spaţiile goale. Rezultatul aduce în faţa publicului rolul şi destinul actorului într-un regim totalitar.

Geplaatst door Teatrul de Stat Constanța op Vrijdag 20 maart 2020

Din distribuţia spectacolului fac parte: Tani Ştefu (Charles), Dana Dumitrescu (Elisabeth), Mihai Sorin Vasilescu (Charles), Andu Axente (Henric), Georgiana Mazilescu (Amalia), Cosmin Mihale (sufleurul), Dan Cojocaru (Polonius), Alina Manţu (Ofelia), Remus Archip (călăul/ cardinalul), Adrian Dumitrescu (Claudius), Maria Lupu (Ghertrude), Andrei Cantaragiu (Hamlet), Florentin Roman (șeful gărzii), Alexandru Medveghi (gardian).

„Uciderea lui Gonzago“ este numele piesei pe care actorii au jucat-o la Elsinor, la cererea prințului Hamlet al Danemarcei, pentru a da în vileag mârșava ucidere a tatălui său. Acesta a constituit punctul de plecare al piesei dramaturgului bulgar Nedialko Iordanov, care și-a propus să ofere un răspuns la întrebarea „Ce s-a întâmplat cu actorii care au jucat la Elsinor?“. Rezultatul este o piesă despre artist și condiția artistului, dar și despre „dezumanizare prin tortură, despre negarea demnității, disoluția individului și despre inconsecvența puterii, care, după ce îți zdrobește conștiința și te mutilează pe viață, încearcă să-și spele păcatele cu onoruri puse, evident, tot în slujba puterii“, după cum scriam în 2016, în ziarul „Telegraf“, după premiera spectacolului regizat de Ion Sapdaru.

Spectacolul „Uciderea lui Gonzago“ a avut premiera în mai 2016, iar ultima reprezentația pe scena constănțeană a fost consemnată în martie 2017.

Share:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *