S-a stins din viață Jean Badea, fost secretar și consultant artistic al Teatrului „Fantasio“
Veste tristă în templul Thaliei: vineri, 20 martie, s-a stins din viață Jean Badea, un om de o aleasă alcătuire sufletească, secretar și consultant artistic al Teatrului de Revistă „Fantasio“, între anii 1991-2004. Dăruit teatrului și artiștilor de la Marea Neagră, Jean Badea a scris despre cei pe care i-a prețuit atât de mult dedicându-le monografii, dicționare și schițe de portret.
Pe 3 martie împlinise 84 de ani.
„Era un om cum rar mi-a fost dat să cunosc. Era îndrăgostit de lumea teatrului, dedicat teatrului și artiștilor. Am avut o relație specială. Vorbeam săptămânal“, a spus teatrologul Anaid Tavitian.
„A fost un mare lord, de o distincție rară“
„A fost un om de o discreție rară. Mi-a fost profesor de istoria teatrului românesc la Facultatea de Arte a Universității «Hyperion». Veneam de la Teatrul Tineretului din Piatra Neamț. Îmi zicea Vitoria Lipan, datorită rolului pe care l-am interpretat, mai ales ca eu sunt venită de la Piatra Neamț, de prin părțile acelea. A fost un mare lord, de o distincție rară, un om de modestie dezarmantă, un om de o mare calitate și un profesionist desăvârșit. Regret că nu l-am prețuit îndeajuns. Dumnezeu să-l ridice în lumină!“, a spus, pentru culturaconstanta.ro, actrița Luciana Crudu.
Cu un stil elegant și îngrijit și un vocabular bogat, denotând o înaltă cultură umanistă, Jean Badea a lăsat posterității volume cu valoare de document despre viața artistică de la malul Mării Negre. A scris prima și singura monografie a Teatrului de Revistă „Fantasio“, intitulată „Fantasio 40“ (Editura Leda, Constanța, 1998). Lui Jean Constantin, una dintre marile vedete ale Teatrului „Fantasio“ i-a dedicat biografia artistică „Omul care aduce hazul“ (Editura Leda & Muntenia, Constanța 2000), iar pe artiștii Teatrului de Balet „Oleg Danovski“ i-a nemurit într-un dicționar („Dicționar. Teatrul de Balet Constanța“, Editura Mondograf, Constanța, 2001).
În 2017, a văzut lumina tiparului volumul „Dulcea povară: schițe de portret din lumea teatrelor constănțene“ (Editura Ex Ponto), proiect editorial susținut de ziarul Ziua de Constanța.
De asemenea, Jean Badea a semnat peste 500 de articole în presa locală și centrală: cronici de tetru și film, reportaje, interviuri, sinteze culturale și artistice.
Bogată activitate în slujba teatrului și a limbii române
Jean Badea s-a născut pe 3 martie 1936, în Cadrilater, în localitatea IG Duca din Caliacra. În anul 1950 a absolvit Liceul „Mircea cel Bătrân“ din Constanța, iar în 1960 a devenit licențiat al Facultății de Litere din cadrul Universității București. În 1973 a urmat un curs postuniversitar la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografie (IATC), specializarea teatrologie, care avea să-l pregătească pentru marea sa iubire, Teatrul. Între anii 1973-1990 a fost secretar literar artistic la Agenția Română de Impresariat Artistic (ARIA), filiala Constanța. În 1990, pentru câteva luni, a devenit director al Teatrului „Fantasio“, iar din 1991 până în 2004 a îndeplinit funcția de secretar literar/ consultant artistic al Teatrului „Fantasio“.
Jean Badea a desfășurat și o activitate pedagogică: a fost profesor de limba și literatura română la Liceul Teoretic Mangalia (1960-1963), asist. univ. la catedra de Limba și literatura română a Facultății de Filologie din cadrul Institutului Pedagogic Constanța (1969), lect. univ. la Facultatea de Arte din cadrul Universității „Hyperion“ București, secția Actorie music-hall, filiala Constanța (1992-1996) și lect. univ. la Facultatea de Jurnalistică din cadrul Universității „Andrei Șaguna“ Constanța, 1992-1994. De asemenea, între anii 1992-2000 a fost coordonator artistic al Festivalului Național al Teatrelor de Revistă Constanța.
Înmormântarea va avea loc duminică, 22 martie, la ora 13.00, la Cimitirul Central, sicriul cu trupul neînsuflețit fiind depus la Casa Albastră.
Dumnezeu să-l odihnească în pace!