Trio „Elegiac“, rememorarea unui succes răsunător, de la Ateneul Român la Teatrul „Oleg Danovski“

A fost o seară emoționantă, miercuri, la Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski“, în acorduri de Beethoven și Rahmaninov, cu gândul la doi mari artiști  și pedagogi dispăruți prea devreme de pe scena muzicală a Constanței, regretații Radu Pricop (29 martie 1955 – 29 martie 2013) și Luchian Ionescu (19 septembrie 1952 – 5 aprilie 2018).

Soliștii serii, violoncelistul Ghiorghiță Tănase, violonistul Vahtang Parulava și pianista Andreea Bratu, au deschis concertul cu Trio nr. 7 în Si bemol major, op. 97 „Arhiducele“, de Ludwig van Beethoven. După o scurtă pauză în care Andreea Bratu i-a evocat pe cei doi regretați artiști, s-a cântat Trio „Elegiac“ nr. 1 în Sol minor, de Serghei Rahmaninov, lucrare cu care, în 1985, violoncelistul Ghiorghiță Tănase, violonistul Radu Pricop și pianistul Luchian Ionescu, membri au grupului Euxin, ridicau în picioare sala Ateneului Român obținând Premiul I la Concursul Republican de Muzică de Cameră.

„Altfel sunt emoțiile la 30 de ani ( atunci eu atât aveam, la fel și domnul Pricop, iar domnul Luchian avea 33 de ani) și altfel sunt la 63 de ani (…) Acum trăiesc și o altfel de emoție: părerea de rău că Radu Pricop și Luchian Ionescu nu mai sunt printre noi. Când cânt anumite fragmente îmi aduc aminte de ei și mă emoționez, dar încerc pe cât posibil să nu mă emoționez într-atât de mult încât să nu pot să cânt. Îmi aduc aminte cât am lucrat noi. Am lucrat foarte, foarte mult, la fiecare amănunt, la fiecare pauză, pentru că și pauza «cânta». Am fost atât de bine pregătiți încât am luat locul I peste alte formații care erau deja consacrate. Noi veneam din Constanța, dar concuram cu cei din centrele mari precum București, Cluj, Iași. Am reușit atunci să luăm Premiul I cu sala Ateneului în picioare. S-a cântat foarte bine (…) Sunt foarte mândru că am făcut parte din acea formație și am putut să aduc Constanței niște lauri pe care îi merita“, a spus violoncelistul Ghiorghiță Tănase.

„Când am stabilit în toamna anului trecut acest recital, cu acest program, nu ne-am imaginat că îl vom susține în memoria a doi muzicieni, prieteni dragi, care nu mai sunt azi aici. Întâmplarea face ca ambele piese din program să aibă o legătură de suflet cu cei doi colegi, pentru faptul că atât Trio de Beethoven, cât și Trio de Rahmaninov le-au fost foarte dragi sufletului (…) Eu am lucrat cu elevii domnului Pricop, generația lui de aur, Aurora Zodieru, Alexandra Marin, ambele aflându-se acum în străinătate unde își desăvârșesc studiile și cântă în orchestre importante“, a spus și pianista Andreea Bratu, colegă și cu Luchian Ionescu la catedra de la Facultatea de Arte a Universității „Ovidius“ din Constanța.

 

Trio „Elegiac”, de Rahmaninov (fragment), cu pianista Andreea Bratu, violoncelistul Ghiorghiță Tănase și violonistul Vahtang Parulava

Trio „Elegiac”, de Rahmaninov, cu pianista Andreea Bratu, violoncelistul Ghiorghiță Tănase și violonistul Vahtang Parulava, la Teatrul „Oleg Danovski” (fragment)https://culturaconstanta.ro/recital-cameral-in-memoria-regretatilor-muzicieni-radu-pricop-si-luchian-ionescu/

Geplaatst door Cultura Constanta op donderdag 7 juni 2018

Share:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *