Teatrul de Stat Constanța, un premiu pentru întreaga activitate și două nominalizări, după 24 de ani, la Premiile UNITER

Anul acesta, premiile și nominalizările UNITER pe anul 2020 repun Constanța pe harta culturală a țării. Senatul Uniunii Teatrale din România va acorda un premiu pentru întreaga activitate actriței Ileana Ploscaru, iar juriul de specialitate a făcut două nominalizări, primele după 24 de ani, pentru debut în regie – Diana Mititelu și pentru cea mai bună actriță în rol secundar – Cătălina Mihai.

Pe 31 ianuarie, Ileana Ploscaru a împlinit 90 de ani, dintre care 70 i-a dedicat scenei debutând în 1951, la Cluj Napoca. Anul acesta, pe 12 noiembrie se vor împlini șase decenii de la debutul pe scena constănțeană, în spectacolul „Zări necuprinse“, de Nikolai Virta, pus în scenă de Constantin Dinischiotu.

Propunerea de a i se acorda Premiul pentru întreaga activitate a fost făcută, conform cutumei, de Teatrul de Stat Constanța și a fost validată în ședința din 24 mai a Senatului UNITER. Premiul pentru întreaga activitate îi va fi acordat și actorului Marcel Iureș.

Nominalizările pentru cea de-a XXIX-a ediție a Galei Premiilor UNITER au fost făcute de un juriu format din criticii de teatru Oana Cristea Grigorescu, Claudiu Groza și Cristina Rusiecki. Misiunea acestuia a fost aceea de a evalua spectacolele care au avut premiera în perioada 1 ianuarie-31 decembrie 2020.

La secțiunea Debut, Diana Mititelu a fost nominalizată pentru regia spectacolului „Jocuri în curtea din spate“, de Edna Mazya, aflat în repertoriul Teatrului de Stat Constanța din 29 februarie 2020. Spectacolul s-a bucurat de succes la public și la critică, iar anul acesta a fost selectat să participe la Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu.

De asemenea, actrița Cătălina Mihai a fost nominalizată pentru rolul Speed din spectacolul „Doi tineri din Verona“ de William Shakespeare, în regia lui Alexandru Mâzgăreanu, care a intrat în repertoriul Teatrul de Stat Constanța la 5 septembrie 2020. Tânăra actriță născută la Hârșova s-a făcut remarcată și în cinematografie, la ediția 2020 a Galei Gopo fiind distinsă cu premiul de la secțiunea „Tânără speranță“, pentru rolul omonim din filmul „Heidi“, în regia lui Cătălin Mitulescu. Pentru interpretarea acestui rol, Cătălina Mihai a fost nominalizată și la premiul pentru „Cea mai bună actriță într-un rol principal“.

24 de ani de la fenomenul „Penthesilea“

Precedentele nominalizări (și premii) ale teatrului constănțean au fost în 1997, pentru spectacolul «Penthesilea», de Mioara Cremene & H. Von Kleist: Cătălina Buzoianu a fost nominalizată și a primit premiul pentru regie, iar pentru costumele din același spectacol, Velica Panduru a primit premiul de debut în scenografie.

Cu speranța că Gala UNITER, ce se va desfășura la București la o dată încă necunoscută, ne va aduce două premii, le felicităm pe cele două artiste nominalizate și ne bucurăm alături de dumneavoastră, publicul nostru, pentru această recunoaștere a valorii lor, pe care o resimțim și ca pe o recunoaștere a valorii teatrului constănțean“, a transmis echipa Teatrului de Stat Constanța.

Lista completă cu premiile acordate de Senatul UNITER și nominalizările pentru anul 2020 este disponibilă pe site-ul Uniunii Teatrale din România.

Constanța mai are în palmares două premii acordate de Senatul UNITER la propunerea Teatrului pentru Copii și Tineret „Căluțul de mare“. În 2011, actrița-păpușar Aneta Forna Christu a fost distinsă cu Premiul special pentru teatrul de păpuşi şi marionete, iar în 2017 Premiul special pentru teatrul de păpuşi şi marionete i-a revenit scenografei Eugenia Tărășescu-Jianu.

Share:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *