„Tablouri între ape“, poezia și pictura în dialog, în acompaniament muzical
Constănțenii care apreciază muzica, poezia și pictura, sunt invitați vineri, 28 mai, la Biblioteca Județeană Constanța „Ioan N. Roman“, la un eveniment închinat artelor, prilejuit de lansarea volumului „Tablouri între ape” și de vernisajul expoziției cu același nume.
Albumul de artă și poezie „Tablouri între ape“ este semnat de mezzosoprana Gabriela Dobre, cunoscută publicului tomitan mai ales din aparițiile sale pe scena Teatrului „Oleg Danovski“, și de artista Mirela Iuliana Turtoi.
În deschiderea evenimentului, programat de la ora 17.00, va vorbi directorul interimar al BJC, Corina Apostoleanu, iar prezentarea va fi făcută de Geta Deleanu.
Invitații celor două autoare vor fi pianista Alla Bivol și Vali Vădănoiu. Un cadou muzical le va fi oferit participanților de către Gabriela Dobre, Mihaela Ionescu și Doru Emanuel Pantazi.
Imagini și sentimente sculptate în cuvinte
„Volumul de poezie și pictură «Tablouri între ape» este o expoziție a celor mai frumoase imagini și sentimente pe care tărâmul dintre Dunăre și mare le-a sculptat în cuvinte și le-a așezat în sufletul meu. Artistul plastic Mira Mirela Iuliana Turtoi, președinte al Asociației Artiștilor Dobrogeni, a acceptat să înnobileze acest volum cu picturile sale, inspirate, de această dată, de poeziile mele. Cartea este structurată în patru capitole: I – Peisaje marine, II – Miniaturi printre anotimpuri, III – Peisaje dobrogene și IV – Portret de familie, iar fiecare parte cuprinde versuri dedicate mării, ținutului dobrogean cu splendidul său peisaj și leagănul ființei mele“, a precizat coautoarea Gabriela Dobre.
„Gabriela Dobre scrie așa cum respiră, așa precum și cântă“
„Scrise cu o forță a creației rar întâlnită, poeziile distinsei autoare fascinează, încântă, deopotrivă, căci poeta ne bucură cu această miraculoasă carte, pe care a împărțit-o în patru anotimpuri, de la peisaje marine și dobrogene, cu portrete ale familiei, adevărate miniaturi, bijuterii literare printre anotimpurile vieții, sentimentelor.
Poate cititorul ar fi tentat să citească o carte dedicată picturii ori tablourilor dintre apele vieții. Însă maturitatea și înțelepciunea poeziilor ne aduc în dar o poetă a maturității creatoare, a luminii în care încă nu s-a deschis orizontul întristării. Căci Gabriela Dobre scrie așa cum respiră, așa precum și cântă. Poeziile sale vin către sufletul cititorului cu o dragoste și cu o tandrețe nelumească, aproape coborâtoare direct din cerurile Poeziei, din alte universuri… Au frumusețea magică a creatoarei“, a apreciat, în prefața cărții, cunoscuta poetă Emilia Dabu, membră a Uniunii Scriitorilor din România, filiala Dobrogea.
„Imensa sensibilitate ce o înalță pe culmi ale expresiei“
„Pe Gabriela Dobre o cunosc încă de pe vremea când eram profesoara ei la facultate. Era dornică de a cânta, de a face lucruri deosebite, visa spre zboruri înalte, avea pasiune pentru scenă.
Darul scrisului de multă vreme îl îmbrățișa cu mare talent și scria librete, povești pentru copii. Erau și sunt foarte frumoase, nu oricine poate scrie atât de frumos pentru copii. Să intri în lumea lor, să reușești să-i atragi, este o minune! Gabi avea acest dar de a scrie.
Poezia este o altă splendidă calitate a unui om sensibil. Îi doresc succes și pe acest drum; este un om de muzică complet, pasionat de ceea ce face, mereu dornic de o permanentă autodepășire. Dorința de a merge mai departe pe calea perfecționării în lirica poetică se observă prin imensa sensibilitate ce o înalță pe culmi ale expresiei“, a scris și mezzosoprana Lucia Cicoară Drăgan, conferențiar universitar, regizor de operă și poet.
Expoziția cu picturile realizate de artista Mirela Turtoi va rămâne deschisă în holul central al BJC până pe 28 iunie.
Evenimentul se desfășoară sub egida Asociației Artiștilor Dobrogeni.