Antologia „Le blues roumain“, cu poezii de Eminescu, Cărtărescu și Mircea Țuglea, lansată la Paris

Radu Bata, cunoscut și apreciat scriitor, poet și traducător, și-a propus să promoveze literatura română, genul liric, în spațiul francez. Și a reușit din plin. Dovadă stau cele două antologii „Le blues roumain“, pe care le-a publicat la Éditions Unicité din Franța.

Primul volum „Le blues roumain“, lansat în 2020, cuprinde în 140 de pagini, texte scrise de 58 de autori, purtând subtitlul „Anthologie imprévue de poésies roumaines traductions inopinées“/ „Antologie neprevăzută de poezii românești traduceri neașteptate“.

Cel de-al doilea volum, apărut recent, cu subtitlul „Anthologie désirée de poésies“/ „Antologie dorită de poezie“, cuprinde în cele 188 de pagini creații lirice semnate de 82 de poeți. Printre ei, într-o companie selectă, alături de Ana Blandiana, George Bacovia, Mircea Cărtărescu, Mihai Eminescu, Ion Minulescu (enumerarea este făcută în ordine alfabetică) – se numără și trei constănțeni: Mugur Grosu și regretații Mircea Țuglea (14 aprilie 1974-19 august 2017) și George Vasilievici (3 iunie 1978-10 aprilie 2010).

Acest volum va fi lansat vineri, 28 mai, ora 18.30, la Paris, la librăria „La Lucarne des Écrivains“, în prezența unor poeți ale căror versuri apar în antologie – Cristina Hermeziu, Dana Novac, Roxana Sicoe-Tirea, Tatiana Țîbuleac, Vitalie Vovc -, a editorului François Mocaër și a scriitorului Eric Poindron, care semnează și prefața lucrării. Lor li se va alătura cântărețul Pierre Donoré.

Un poem de Mircea Țuglea, „Mă duc acasă“, „Je rentre“, în franceză, recitat de Michel Monsauret, a fost transformat în video-poem de către constănțeanca Iulia Pană.

Sursă foto: Radu Bata

Share:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *