Târgul Meșterilor Populari din Dobrogea, deschis și azi, de Ziua Constanței

Cea de-a II-a ediție a Târgului Meșterilor Populari din Dobrogea, eveniment organizat de Muzeul de Artă Populară cu prilejul Zilei Constanței, este în plină desfășurare.

Târgul, care reprezintă punct de atracție pentru constănțeni, dar și pentru turiștii români și străini, s-a deschis duminică, 19 mai și continuă și azi, 21 mai, de praznicul Sfinților Împărați Constantin și Elena, ocrotitorii Constanței, putând fi vizitat, între orele 09.00 și 19.00.

Meșteri români din cele două județe ale Dobrogei, turci, tătari, ruși lipoveni, bulgari, greci și ucraineni (haholi), îi întâmpină pe vizitatori cu rodul muncii lor, obiecte lucrate cu multă dăruire și pricepere: țesături, broderii, piese de costum popular, podoabe, lemn, împletituri din papură și din sfoară, măști populare, tărtăcuțe pictate.

Din satul tulcean Luncavița au venit româncele Florica Arion (împletituri din papură), Nela Călinescu (împletituri din sfoară) și Gabriela Ioniță (ii și cusături), cărora li s-a alăturat Lili Damian (împletituri din papură) din Mahmudia. Românii mai sunt reprezentanți de Mihai Antoneag din Constanța (opinci, măști populare) și Toader Gheorghe (prelucrarea artistică a lemnului) din Tulcea.

targul mesterilor populari din Dobrogea muzeul de arta constanta mihai antoneag

Din partea turcilor participă la Târgul Meșterilor Populari din Dobrogea, Epsen Memet din Constanța (broderii, podoabe), iar tătarii sunt reprezentanți de Adilsah Reian (țesături, broderii, târlici împletiți) și Nedin Geambai (tărtăcuțe pictate), ambii din Tulcea. Valentina Koker (costum, podoabe) din satul tulcean Jurilovca a venit la târg din partea rușilor lipoveni, iar Paraschiva Constantin (țesături) din satul Vișina, județul Tulcea, îi reprezintă pe bulgari.

Ucrainenii (haholii) din localitatea Sfântu Gheorghe din Delta Dunării îi are ca ambasadori pe Aniela și Eduard Acsente (cămăși, podoabe).

Meșterilor prezenți la târg li se alătură azi și o reprezentantă a grecilor, din satul tulcean Izvoarele, Sinica Ciobanu (ștergare țesute, batiste cusute, cămăși grecești).

targul mesterilor populari din Dobrogea muzeul de arta constanta tartacute pictate

Prin organizarea Târgului Meșterilor Populari din Dobrogea, Muzeul de Artă Populară Constanța își propune să pună în valoare varietatea meșteșugurilor tradiționale continuate în contemporaneitate, reprezentative pentru toate domeniile creației populare din județele Constanța și Tulcea.

Sursă  foto și text: Muzeul de Artă Populară Constanța

Share:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *