„Spiritualitatea tătară“, din nou în prim-plan

Pe 6 mai, într-o zi o cu semnificație specială pentru tătarii, dar și pentru turcii dobrogeni, de Kîdîrlez/ Hîdîrlez, prof. univ. dr. Nuredin Ibram, harnic și neobosit promotor al comunității din care face parte, a lansat, la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, în sala „Adrian Rădulescu“, primele trei volume din seria „Spiritualitate tătară“.

Lucrările bilingve, în română, dar și în tătară, limbă menționată în Atlasul Lingvistic UNESCO al Limbilor în Pericol, reprezintă cărți esențiale atât pentru cei care doresc să cunoască tradițiile, obiceiurile și creațiile lirice ale acestei comunități.

Pentru mine, promovarea limbii tătare este un obiectiv de bază, pentru că, pentru mine, limba tătară este patria și cultura mea. Este un element important din spiritualitatea ființei umane. Ca filosof, ca filosof al culturii aș spune ceea ce a spus Emil Cioran că nu contează atât locul, zona, regiunea, țara și, în general, geografia în care te-ai născut, cât contează limba în care trăiești, gândești, te exprimi“, a spus prof. univ. dr. Nuredin Ibram.

spiritualitate tatara ibram nuredin 3 volume

Dacă primul volum din seria „Spiritualitate tătară“ / „Romanya Tatarlarinda Maneviyat“ a fost conceput sub forma unui „dicționar de religie islamică conturat prin proverbe și expresii din limba tătarilor din România“, cel de-al doilea se axează pe unele tradiții laice și religioase, precum și pe limba tătară, așa cum este reflectată aceasta de către creatorii de versuri.

Al treilea tom, dar nu și ultimul, pentru că prof. univ. dr. Nuredin Ibram intenționează să mai scrie, cu voia lui Allah, încă șapte volume (al patrulea, dedicat gastronomiei, e în lucru), aduce în prim-plan două momente importante de pe axa vieții: nunta și înmormântarea. În partea a doua a volumului al treilea, aduce „un buchet“ de peste 350 de ghicitori/ cimilituri, „flori alese ale gândului, produs al sensibilității, al emoției și intuiției, al inteligenței și, în genere al înțelepciunii populare a tătarilor“.

Cărțile au fost publicate la editura ieșeană StudIS și apar sub egida Asociației de Cultură Tătară „Barsin. Birsin“ / „Exiști. Ești unic“.

Volumul a fost prezentat de muzeograful dr. Lavinia Dumitrașcu și cercetătorul științific dr. Sorin Marcel Colesniuc.

Share:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *