Spectacol-lectură gratuit, la Teatrul de Stat Constanța, în semn de solidaritate cu artiștii din Belarus

Teatrul de Stat Constanța se alătură altor 14 instituții de profil din țară care susțin spectacole-lectură în semn de solidaritate cu oamenii de teatru și cetățenii din Belarus, în cadrul „Belarus(sia) Worldwide Reading Project“. Programul a debutat pe 7 februarie, zi declarată de Svetlana Tihanovskaia „Ziua internațională de solidaritate cu Belarus“. 

Spectacolul-lectură „Insultați. Belarus(ia)“, de Andrei Kureicik, este programat la Teatrul de Stat Constanța, joi, 18 februarie 2021, la ora 19.00.

Accesul, pe bază de tichete

Accesul publicului este gratuit, în limita celor 70 locuri disponibile – pentru păstrarea distanțării și evitarea contaminării. Însă intrarea se va face pe baza tichetelor ridicate de la casa de bilete a teatrului începând de miercuri, 17 februarie. Special pentru acest spectacol, casa de bilete din incinta teatrului va fi deschisă miercuri și joi, între orele 11.00 și 19.00.

Spectacolul-lectură, în regia lui Erwin Șimșensohn, îi are în distribuție pe Nicodim Ungureanu, Vlad Lință, Dana Dumitrescu, Cristiana Luca, Andu Axente, Ștefan Mihai și Maria Lupu.

Solidaritate de breaslă

Cele 14 teatre din țară care s-au alăturat programului, în semn de solidaritate cu mișcarea teatrală și cu cetățenii din Belarus, care protestează de șase luni fără încetare, pentru libertate și dreptul de a organiza alegeri corecte și libere, sunt din: Iași, Satu Mare, Sibiu, Bacău, Arad, Târgoviște, Oradea, Sfântu Gheorghe, Piatra Neamț, București, Galați, Suceava, Craiova și Târgu Mureș. În program s-a înscris și o instituție din Republica Moldova, Teatrul Național „Mihai Eminescu“ din Chișinău. Spectacolele-lectură vor avea loc zilnic, în perioada 7-22 februarie.

„O piesă dură, plină de demnitate și umor“

Referitor la situația din Belarus, care sfidează drepturile omului, și la apariția piesei „Insultați. Belarus(ia)“, reprezentanții Teatrului de Stat Constanța precizează într-un comunicat de presă:

La Teatrul Național «Ianka Kupala» din Minsk (directorul Pavel Latușko, fost ministru al culturii și ambasador al Belarusului în Polonia și Franța) a fost demis pentru declarații de susținere a protestatarilor. În semn de solidaritate și-au dat demisia majoritatea angajaților. Pe 26 august, cu doar 20 de zile înainte de a împlini 100 de ani de la înființare Teatrul Național din Misnk a încetat să mai existe. Trupa s-a reunit într-un subsol, unde continuă să lucreze, difuzându-și spectacolele online.

În acest context, dramaturgul Andrei Kureicik a scris, în timp ce mergea la proteste, o piesă despre realitatea în care trăia, el însuși alături de toată țara, folosind ca punct de pornire declarațiile lui Aleksandr Lukașenko și ale Svetlanei Tihanovskaia. «Insultați. Belarus(ia)» este o piesă dură, plină de demnitate și umor, în care pe lângă cei doi candidați la președinție, mai sunt cinci personaje reprezentative, a căror viață a fost afectată în mod tragic de decizia lui Lukașenko de a înăbuși revoluția pașnică a bielorușilor prin violență și tortură. Este o imagine a ceea ce se întâmplă acum în Belarus, dar se poate întâmpla oriunde, oricând, este un strigăt de ajutor și un semnal de alarmă, prin care se dorește conștientizarea de către un public cât mai larg a unei situații concrete și totodată a pericolului reprezentat de orice formă de dictatură“.

„Alegerea teatrelor participante nu este întâmplătoare“

De asemenea, traducătoarea piesei în limba română și inițiatoarea programului de lecturi în teatrele din România, Raluca Rădulescu, a declarat:

Orice gest de solidaritate este util în perioada pe care o traversăm și cred că această solidaritate cu artiștii din Belarus, a teatrelor din România, este și un semn de solidaritate teatrală internă, de care și noi avem la fel de mare nevoie în această epocă a incertitudinilor.

Am ales simbolic data de 7 februarie pentru prima lectură și începem cu reluarea a două spectacole, primul din România, realizat la Teatrul Național din Iași, la a cărui inițiativă am și tradus textul, și primul realizat la Chișinău, care în acea perioadă era într-o situație foarte asemănătoare cu cea din Belarus.

Din 9 februarie (ziua în care se împlinesc șase luni de la declanșarea protestelor în Belarus) sunt programate noile spectacole-lectură, fiecare dintre ele având ceva specific în această acțiune comună de solidaritate realizată exclusiv pe bază de voluntariat, pentru care le mulțumesc tuturor că au acceptat fără rețineri propunerea mea.

Alegerea teatrelor participante nu este întâmplătoare, iar întregul proiect funcționează pe principul «pe om îl ajuți când are nevoie, nu când îți place sau ai chef»“.

Share:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *