S-a stins soprana Gabriela Popescu!

Un om cu o frumusețe interioară rar întâlnită care i se revărsa pe chip și se transforma în lumină. Mereu elegantă, delicată precum Cio-Cio San, rolul său preferat din „Madama Butterfly“, mereu numai un zâmbet. O solistă de mare rafinament și un pedagog de excepție care le-a fost elevilor săi mentor, mamă și prietenă, în același timp. Nelipsită ani la rând din sala Operei, pe locul spectatorului, după ce ani de-a rândul a strălucit pe scena Liricului constănțean. Aplaudându-și colegii mult mai tineri, bucurându-se pentru reușitele lor. Discretă, prea modestă. Cuvintele de mai sus sunt prea sărace pentru a o descrie pe soprana Gabriela Țigănașu-Popescu.

A trecut la Domnul pe 7 martie 2021. Pe 13 ianuarie împlinise 83 de ani.

Gabriela Țigănașu-Popescu s-a născut pe 13 ianuarie 1938, la Gurghiu, județul Mureș. A absolvit secția de Canto a Academiei de Muzică „Gheorghe Dima“, Cluj, promoţia 1962, mentori fiindu-i Gogu Simionescu, Ion Piso şi Lucia Stănescu. După absolvire, a fost repartizată ca solistă la Teatrul Muzical din Braşov, unde a cântat până în 1965. Apoi a dat concurs și a ajuns la Teatrul Liric din Constanţa, unde a cântat din 1965 până la pensionare, în anul 1988.

gabriela popescu

A interpretat întotdeauna roluri principale în opere și operete precum: „Madama Butterfly“, de Puccini, „Trubadurul“, de Verdi, „Carmen“, de Bizet, „Voievodul țiganilor“, de Strauss-fiul.

A cântat sub bagheta unor mari dirijori precum: Constantin Daminescu, Jean Bobescu, Franklin Choset, Napoleone Anovazzi, Byron Colassis, Anatol Chisadji, Yulus Szarvady, Petre Zbârcea, Gheorghe Stanciu, Radu Ciorei.

gabriela popescu cio cio san

„Se spune că nu există teatru fără… praf. Așa este. Dar noi, în amurgul vieții, trebuie să ținem minte ce a fost bine și frumos“

În anul 2017, directorul Teatrului Național de Operă și Balet „Oleg Danovski“ i-a înmânat o diplomă de excelență pentru întreaga activitate, bucuria fiind împărtășită și de colega sa de scenă, Iacobina Vlad, onorată cu aceeași distincție.

Atunci, soprana Gabriela Popescu a spus: „Mă bucur foarte mult că am avut posibilitatea să mai urc o dată pe scenă. După cum a spus Sfântul Apostol Pavel, dacă dragoste nu e, nimic nu. Și Iacobina, și eu am fost hărăzite să iubim muzica și scena. Și ele ne-au iubit pe noi. Sigur că se spune că nu există teatru fără… praf. Așa este. Dar noi, în amurgul vieții, trebuie să ținem minte ce a fost bine și frumos (…) Eu de la viață aștept sănătatea familiei mele – a soțului meu, a copilului meu -, și a familiei mari – elevii mei“.

 

Share:

3 comentarii la „S-a stins soprana Gabriela Popescu!

 • 8 martie 2021 la 14:51
  Permalink

  Domnezeu sa o odihneasca! A fost un om bun!

  Răspunde
 • 9 martie 2021 la 9:01
  Permalink

  Cea mai modestă și rafinată profesoara din cate am cunoscut . Dumnezeu să-l i cânte și în cer ,așa cum dumneaei a învățat prin aparițiile sale publicul .
  A fost o profesoara minunata , prietena adevărată și de asemeni mama devotata și soție . Îngerii sa o însoțească pe drumul cel veșnic . Somn lin doamna draga .

  Răspunde
 • 9 martie 2021 la 18:06
  Permalink

  Mi-a fost profesor de canto clasic, câțiva ani la rand! Un om cu o frumusețe interioară rar întâlnită care i se revărsa pe chip și se transforma în lumină. Dulce, calda, răbdătoare și un profesor de excepție, m-a învățat tot ceea ce știu astăzi! 😓 Sincere regrete! 😞😞

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *