„Pino lasă un gol imens în viața culturală a României“

Actorul Ion Caramitru, președinte al Uniunii Teatrale din România și director al Teatrului Național „I.L. Caragiale“ București, s-a stins din viață la vârsta de 79 de ani, duminică, 5 septembrie, la Spitalul „Elias“ din capitală, unde era internat.

Constănțenii au avut ocazia să-l vadă „la ei acasă“ de nenumărate ori, atât pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor sau ca invitat al Teatrului de Stat Constanța, dar și la alte evenimente patronate de muza Thalia sau manifestări dedicate aromânilor, așa cum mai sunt cunoscuți românii balcanici.

La marea trecere, actrița Ileana Ploscaru, distinsă anul acesta de Senatul UNITER cu Premiul pentru Întreaga Activitate, a scris pe pagina sa de Facebook: „În această tristă zi de septembrie a plecat dintre noi Ion Caramitru, colegul și prietenul meu, sub a cărui baghetă regizorală am jucat la Teatrul de Operă și Balet din Constanța, în opereta «My Fair Lady». Un actor complex, un om asumat, un susținător și un promotor al valorilor autentice, Pino lasă un gol imens în viața culturală a României. La despărțirea de Ion Caramitru, îi mulțumesc pentru tot ce a făcut pentru Teatrul românesc și îl rog pe Bunul Dumnezeu să îi așeze sufletul alături de drepții săi!“.

De asemenea, managerul Teatrului Național de Operă și Balet „Oleg Danovski“, Daniela Vlădescu, a transmis pe pagina de Facebook a instituției: „Maestrul Ion Caramitru a fost un reper al Teatrului românesc. Actor plin de talent, regizor hărăzit cu forță și eleganță, manager ce a ținut sub conducerea sa cea mai importantă instituție teatrală din România, ministrul al Culturii, despre care cei ce i-au fost subalterni în acele timpuri spun că a fost printre cei mai buni! Acesta a fost Ion Caramitru, cel ce și-a dedicat o viață teatrului românesc și culturii din această țară.

Ne luăm cu tristețe Rămas bun! Este greu de crezut și Teatrul românesc va simți această lovitură. Va fi greu să continuăm!

Cerurile sa vă primească, Maestre, și noi, muritorii, să nu vă uităm. Sincere condoleanțe familiei“.

În perioada 1996-2000, Ion Caramitru a fost ministru al Culturii.

Sursă foto: Facebook

Share:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *