S-a stins Angela Pop, un arhivist de excepție al Constanței

Arhivistul și cercetătorul Angela Pop s-a stins din viață la vârsta de 73 de ani, după o grea suferință.

Cei care doresc să-și ia rămas-bun de la neobositul om de cultură constănțean pot veni la casa mortuară „Clares“. Slujba de înmormântare va avea loc sâmbătă, 12 septembrie, de la ora 12.30, la Cimitirul Central.

Brașoveancă, născută pe 30 martie 1947 în comuna Cristian, a urmat cursurile gimnaziale la Brașov, iar pe cele liceale la Școala Medie nr. 3, în prezent Liceul „Ovidius” din Constanța. Studiile superioare le-a făcut la București, la Facultatea de Istorie a Universității din București, promoția 1971. Imediat după absolvire, a fost profesor la Liceul „Spiru Haret“ din Tulcea, între anii 1971-1974, apoi s-a angajat ca muzeograf la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, unde a lucrat în perioada 1974-1986. Între anii 1987-2005 a fost arhivist în cadrul Direcției Județene Constanța din cadrul Arhivelor Naționale.

Prin specificul activității profesionale, s-a preocupat de: cunoașterea istoriei moderne și contemporane a Dobrogei, în context național; elementele specifice administrației județelor Durostor și Caliacra, din perioada 1913-1940. Rezultatul cercetărilor face obiectul comunicărilor din sesiunile Muzeului de Istorie Națională și Arheologie, Bibliotecii Județene „Ioan N. Roman” Constanța, Muzeului Marinei Române, Societății de Istorie și Retrologie Agrară București, direcțiilor județene ale Arhivelor Naționale din țară“, au transmis reprezentanții Bibliotecii Județene Constanța „Ioan N. Roman“, citând din „Dicționarul de personalități dobrogene“, vol. IV, care apare sub egida instituției de cultură.

„Se duc din ce în ce mai mulți oameni buni și dedicați“

Se duc din ce în ce mai mulți oameni buni și dedicați. În seria nedrept de lungă se înscrie și doamna Angela Pop, muzeograf de demult al Muzeului de Istorie și Arheologie Constanța și cunoscut arhivist constănțean. Voia sa participe, ca în fiecare an, la Sesiunea Internațională «Pontica». M-a sunat să-mi spună că nu mai poate trimite rezumatul, că e bolnavă. Eu mai speram…(…) Drum lin, doamnă Angela Pop, și sărut-mâna pentru tot ce ați făcut pentru istoria Dobrogei și pentru slujitorii ei!“, a transmis dr. Lavinia Dumitrașcu, muzeograf la Muzeul de Istorie Constanța și președinte al Societății de Științe Istorice din România, filiala Constanța.

Sursă foto: Biblioteca Județeană Constanța

Share:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *