Revista „Tomis“ apare din nou la Constanța, după 12 ani de… tăcere

De când a fost desființată brutal, în 2010, în luna în care împlinise 44 de ani de la numărul inaugural, aproape că nu a fost an în care să nu se vorbească despre reînființarea revistei de cultură „Tomis“. 

Apelurile făcute de personalitățile urbei au răsunat în van, iar încercările nenumărate nu au avut sorți de izbândă rămânând la stadiul de bune intenții.

Ceea ce părea a fi deja un deziderat sortit eșecului, s-a concretizat însă în octombrie 2022.

Lansarea sau, mai bine zis, relansarea revistei, într-un nou format, cu o grafică de excepție – meritul îi aparține artistului plastic Vasile Filip -, a avut loc vineri, 28 octombrie, la Muzeul de Artă Constanța, o dată care va rămâne în istoria culturală a urbei.

La lansarea primul număr al noii serii, pe luna noiembrie, au participat redactorii și colaboratorii publicației, alături de un număr impresionant de iubitori de cultură.

„A fost nevoie de 12 ani de eforturi vizibile și multe invizibile, pentru ca această revistă să revină printre noi. A fost, de cele mai multe ori, un efort discret. Au fost mulți oameni antrenați în acest efort, de-a lungul vremii: domnul profesor Valentin Ciorbea, doamna profesor Cristina Tamaș, regretatul Mircea Țuglea, care a dus un an, doi ani greu organizării și adminstrării viitoarei reviste – nu a apucat să o vadă, Daniel Clinci…“, a spus, în deschiderea evenimentului, redactorul-șef al revistei „Tomis“, Bogdan Papacostea.

În cadrul evenimentului de lansare a avut loc și recitaluri susținute de pianistul Andrei Irimia și pe rapperul Psihotrop.

Odată cu scoaterea în lume a celui dintâi număr al revistei, serie nouă, aferent lunii noiembrie, a fost lansat și site-ul publicației, https://www.revistatomis.ro/.

Redacția revistei, condusă de Bogdan Papacostea, este formată din (în ordinea apariției în caseta redacțională): Alina Costea, Mirela Stîngă, Claudiu Komartin, Zoe Caraiani, Livia Ștefan și Marius Pârlogea.

Echipa de colaboratori e formată din: Dorin Popescu, Cosmin Dragomir, Mona Momescu, Monica Tamaș, Adrian Mihai, Daniela Vizireanu, Ioana Tătărușanu, Marian Mihai, Iulia Pană, Mugur Grosu, Mihai Preda, Zoe Caraiani și Sebastian Ionescu.

Grafica e realizată de Vasile Filip, de web design se ocupă George Șorodoc, iar de tehnoredactare, Marius Pârlogea.

Revista de cultură „Tomis“, serie nouă, apare cu finanțarea Consiliului Local Constanța prin Fundația „Pontica“.

Publicația costa 15 lei și se găsește în vânzare la Muzeul de Artă Constanța și la chioșcurile „Cuget liber“.

Share:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *