Punctul zero al istoriei, „GÖBEKLİTEPE- primul sanctuar al lumii“

Institutul Cultural Turc „Yunus Emre“ din Constanța / „Yunus Emre“ Enstitüsü Constanța invită publicul, miercuri, 9 octombrie, o expoziție foto-documentară și o conferință cu tema „GÖBEKLİTEPE- primul sanctuar al lumii“.

Evenimentul va avea loc începând cu ora 14.00, la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța. Conferința va fi susținută de conf. univ. dr. Silvana Rachieru de la Centrul de Studii Turce din cadrul Universității din București.

„Göbeklitepe este rezultatul unei mari organizări și imaginații și poate fi considerat ca punctul zero al istoriei, fiind unul dintre cele mai vechi monumente și primul de această dimensiune.

Pentru o epocă în care oamenii trăiau ca vânători-culegători, construcția unor sanctuare care impuneau o arhitectura avansată stârnește astăzi o uimire generală. Reflectând lumea spirituală a oamenilor preistorici, înbogățită cu figuri animiste, sanctuarele fac din Göbeklitepe una dintre cele mai importante descoperiri din istoria arheologiei.

Göbeklitepe a fost identificat pentru prima dată în 1963 în timpul cercetărilor de teren făcute de către prof. dr. Halet Çambel și prof. dr. Robert John Braidwood, în cadrul unui proiect comun de cercetări preistorice în Anatolia de Sud-Est al Universităților Istanbul și Chicago.

Șantierul arheologic de la Göbeklitepe a fost deschis trei decenii mai târziu, în 1995, de către prof. dr. Klaus Schmidt, sub administrarea directorului Muzeului de la Sanliurfa, Adnan Mısır, și a directorului Institutului German de Arheologie de la Istanbul, Harald Hauptmann. Săpăturile au scos la iveală structuri monumentale, stâlpi de piatră sculptați și alte elemente extrem de importante care au modificat modul de percepție a istoriei.
După ani de cercetări arheologice detaliate, Göbeklitepe a oferit rezultate științifice solide care au permis reinterpretarea și reevaluarea revoluției neolitice și a condițiilor care au pregatit-o.

La acest moment se consideră că cea mai timpurie utilizare a locului datează de faza A a neoliticului pre-ceramic, 9600-7300 a.Chr., adică aproximativ cu 11600 de ani în urmă. Folosirea Göbeklitepe ca centru spiritual a continuat până în jur de 8000 a.Chr. când a fost abandonat și nereutilizat pentru alte scopuri. Toată această arhitectură monumentală scoasă la suprafață de către cercetările arheologice a făcut din Göbeklitepe un loc unic și special. În acest context, s-a decis înregistrarea sitului de la Göbeklitepe pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO în cadrul celui de-al 42-lea Comitet al Patrimoniului Mondial din 2018.

Göbeklitepe, primul sanctuar construit înainte de viața urbană, apare ca una dintre cele mai mari descoperiri arheologice din ultimii ani privitoare la comunitățile umane de vânători-culegători, care erau încă departe de momentul de sedentarizare și practicare a agriculturii. Sanctuarul, pentru care nu a fost găsit încă un răspuns despre cum a fost construit acum 12000 de ani, este impresionant și prin faptul că a fost construit cu 6600 de ani înainte de Stonehenge și de piramidele egiptene”, au menționat organizatorii.

Share:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *