„Provocările părinților de azi” – o privire de ansamblu asupra noastră și a copiilor noștri
Primul volum din seria „Pui de om, lecturi și alte bucurii” este „Provocările părinților de azi”, o carte ce are la bază dialogul dintre jurnalista Florentina Fântânaru și Urania Cremene, cea care în 2011 a pus bazele primului program de parenting online din România, „All about Parenting” având la bază teoria autodeterminării, dezvoltată de cercetătorii Edward Deci și Richard Ryan.
Deși conceput sub forma unui interviu, volumul apărut în 2024, la Editura Bookzone, creează impresia unei continuități trădând existența unui plan bine structurat, urmărit pas cu pas pentru a atinge punctual anumite subiecte.
Structura de interviu dă aparența unui dialog, unei vorbiri libere de unde și lipsa unui aparat critic riguros, a trimiterilor la diferite studii și diferiți autori. Altfel spus lucrarea sintetizează experiența profesională deloc de neglijat a Uraniei Cremene, vocea sa, ideile sale având autoritatea specialistului.
Lucrarea se dovedește a fi un instrument valoros pentru părinții care doresc să afle mai multe despre dezvoltarea emoțională a copiilor lor de la vârsta mică până în adolescență.
Trei nevoi psihologice de bază
La fel ca și programul pe care l-a înființat „All about Parenting”, cartea aduce mereu în discuție cele trei nevoi psihologice de bază (teoria autodeterminării) ale copilului, dar și ale oricărei ființe umane: nevoia de conectare (iubirea necondiționată), nevoia de competență și nevoia de autonomie sau control.
Când cele trei nevoi sunt hrănite simultan apare starea de bine, de echilibru. În caz contrar, apar dezechilibre cu impact negativ asupra dezvoltării emoționale a copilului și asupra stimei de sine.
Atunci când nevoia de conectare nu este satisfăcută, copilul intră în panică, în modul de supraviețuire și va încerca să atragă atenția asupra lui într-un mod reprobabil, adoptând un comportament negativ (țipete, lovituri, limbaj violent), pentru a atrage atenția adultului, chiar și într-un mod negativ.
Și tot referitor la nevoia de conectare, sfatul specialistului este prompt: „Luați copiii în brațe atunci când plâng!
A fi prezent „trup și suflet”, cel mai frumos dar
Nu de puține ori în această carte, Urania Cremene subliniază că responsabilitatea noastră, a adulților, este de a ne conecta, de a ne racorda pe aceeași frecvență cu copiii noștri, amintindu-ne și reamintindu-ne că cel mai prețios dar pe care îl putem face copiilor noștri este acela de a-i acorda timpul nostru, adică de a petrece timp de calitate cu el, în mod conștient. Pentru că doar dacă suntem prezenți fizic alături de copiii noștri, dar suntem distrași de telefon sau poate de gândurile unei zile solicitante la locul de muncă, ori de alte probleme, nu înseamnă că suntem alături de copiii noștri. Pentru că un copil are nevoie să fie văzut, auzit, înțeles, are nevoie să ne coborâm la nivelul lui. Este ceea ce în literatura de specialitate se numește a fi un părinte prezent.
Subiecte mai puțin comode
Cartea tratează subiecte delicate precum vulnerabilitatea tinerelor mame, care, după ce că trec printr-o perioadă extrem de solicitantă, se simt adesea criticate și neînțelese, presate, mai ales atunci când primesc sfaturi nesolicitate din partea unor persoane apropiate (bunici, mătuși), care folosesc scuza „Eu doar îți doresc binele”.
Un alt subiect delicat atins în această carte este despărțirea, divorțul părinților, care în opinia specialistului nu este în sine atât de dăunător precum este cortegiul de tensiuni care îl precedă, disensiunile dintre părinți – tonul ridicat, complezența – punându-și amprenta negativă asupra dezvoltării emoționale a copiilor.
Există o remarcă revelatoare a Uraniei Cremene și un îndemn pentru părinți de a face față cu înțelepciune acestor încercări: aceea că un copil îi leagă pe viață pe părinți, pentru că, ne convine sau nu, un copil este jumătate tata și jumătate mama.
Volumul „Provocările părinților de azi. Florentina Fântânaru în dialog cu Urania Cremene” este structurat în 15 capitole a căror simplă citire relevă subiectele tratate:
1. Ce ne învață copiii: dorințe, nevoi, temeri
2. Trei nevoi psihologice de bază ale copilului
3. Instinctul matern și instinctul patern
4. Nu, nu există copii răi
5. Cum ne descurcăm în epoca Generației Z
6. Al meu e prea timid sau face crize de nervi
7. Tu ce ai sacrificat pentru copiii tăi?
8. Ce valori le transmitem celor mici
9. Secretul autorității parentale
10. Când copilul stă prea mult pe internet
11. Căsnicia părinților, reperul viitorului adult
12. Tu ești vinovat, tu ești vinovată
13. Să vorbim și despre divorț
14. Adolescenții: desprinderea de părinți
15. Părinții deveniți mentori: în loc de încheiere