„Pui de om, lecturi și alte bucurii”
Puii, inclusiv puii de om, sunt cele mai sensibile făpturi. Existența lor reprezintă o declarație de dragoste adusă umanității. Ne dorim pentru ei tot ceea ce este mai bun, ne dorim să trăiască într-o lume cât mai ferită de rele și amenințări.
Dorim să fie iubiți, acceptați și să fie ei înșiși sursă de iubire și de lumină în lume. Cum putem face toate acestea? Îngrijindu-ne în egală măsură de trupul, mintea, dar și de sufletul lor asigurându-le o fundație solidă, oferindu-le educație emoțională sănătoasă, fiindu-le mereu alături, ghidându-i și iubindu-i necondiționat.
Preocupată de sănătatea emoțională a copilului meu, am apelat la cei mai la îndemână „specialiști” pe care i-am avut la îndemână: cărțile de parenting sau parentaj (termen care definește preocuparea constantă a părinților din zilele noastre de a crește copii independenți și echilibrați din punct de vedere emoțional).
Pentru că biblioteca personală a tot „crescut” și mi-aș dori ca informațiile pe care le aflu să le împărtășesc cu părinții, care nu-și găsesc timp pentru lectură, a apărut rubrica aceasta: „Pui de om, lecturi și alte bucurii”.
Celor care ar dori să-mi spună că nu e nevoie de o carte pentru a crește un copil, dragostea și bunul-simț fiind de ajuns, le voi răspunde folosind comparația folosită de dr. Haim Ginot, pe care eu îl consider părintele parentingului de azi.
Medicul francez compară un părinte cu un chirurg, care are nevoie de calificare specială și mai ales de experiență, pentru că în sala de operații nu e de ajuns să-ți iubești pacienții și să te bazezi pe bun-simț. „Asemenea chirurgilor, părinții trebuie să capete o calificare specială ca să devină competenți în meșteșugul de-a răspunde cerințelor cotidiene ale copiilor. Asemenea chirurgului cu experiență, atent la ceea ce taie cu bisturiul, părintele trebuie să deprindă arta de a folosi cuvintele. Căci cuvântul e aidoma bisturiului. Poate produce multe răni dureroase: dacă nu fizice, emoționale”, era de părere dr. Haim Ginot.
Pentru început, în cadrul fiecărei prezentări de carte, mi-am propus să extrag câteva dintre ideile principale, pentru a-i îndemna pe părinții cu mai puțin timp să descopere prin lectură informații prețioase menite să-i ajute să crească, mai întâi ei, pentru a-i putea crește pe copiii lor. Pentru că „parentingul nu se referă la copii, ci la părinți”, după cum menționează Hal Runkel, autorul volumului „Fără țipete. Cum să crești adulți echilibrați fără să-ți pierzi capul”.
Ne îndrumă să ne folosim cu atenție cuvintele, conștientizându-le forța – vindecătoare sau devastatoare, după caz -, să fim empatici, să fim prezenți în relațiile noastre, nu doar în cele cu copiii, adică să acționăm conștient, ci nu să reacționăm într-un fel care spune multe despre noi și despre „moștenirea” noastră, despre bagajul nostru emoțional: adică, în loc de a ridica tonul, de a țipa, de a acuza, de ce nu am vorbi cu calm, cu respect pentru interlocutorul nostru chiar dacă acesta este copilul nostru, al altuia sau este colegul de serviciu.
Modul în care am fost educați se reflectă în modul în care ne educăm și noi copiii.
Voi deschide rubrica „Pui de om, lecturi și alte bucurii” cu volumul „Provocările părinților de azi”, o carte care are la bază dialogul dintre jurnalista Florentina Fântânaru și Urania Cremene, expert în parenting, despre care cred că nu mai are nevoie de nicio prezentare. Este cea mai recentă carte pe care am citit-o, de aceea este prima pe care o voi prezenta.
Lucrarea face parte dintr-o suită de cărți, apărute sub egida Editurii Bookzone, semnate sau recomandate de autorități în domeniu, dintre care amintim volumul „Curajul de a fi un părinte imperfect. Cum să crești odată cu copilul tău”, scris de psihologul clinician dr. Sandra o”Conner sau „Fără țipete. Cum să crești adulți echilibrați fără să-ți pierzi capul”, de Hal Runkel, volum recomandat de Atena Boca, fondatoarea comunității „La primul bebe”. Despre fiecare dintre aceste cărți, care se regăsesc deja în biblioteca personală, voi scrie la momentul potrivit.
Așadar, în scurt timp veți putea citi prima recenzie din rubrica „Pui de om, lecturi și alte bucurii”.