„Pontica“, peste jumătate de secol de sesiuni științifice în bătrânul Tomis

Cea de-a 51-a ediție a Sesiunii Internaționale Științifice „Pontica“, eveniment de anvergură cu care Muzeul de Istorie Națională și Arheologie (MINAC) se mândrește în țară și peste hotare, continuă joi, 4 octombrie, cu ultima zi de comunicări științifice, pe secțiuni. Manifestarea cu tradiție, care se desfășoară anual de 51 de ani, indiferent de vicisitudinile pe care cultura și societatea le-a traversat în acest interval de timp, se va încheia vineri cu o vizită de documentare în Bulgaria, la Muzeul de Arheologie și obiectivele arheologice din Silistra.

Tot pe  5 octombrie, invitații la sesiune vor participa la ceremonia prin care școala gimnazială din comuna Dorobanțu, județul Călărași va primi, în urma demersului inițiat de ZIUA de Constanța, numele reputatului arheolog Adrian Rădulescu.

Am depășit jumătate de secol de sesiuni științifice. Suntem la a 51-a ediție pe care anul acesta am dedicat-o centenarului Marii Uniri a românilor de la 1 Decembrie 1918. De asemenea, am dedicat-o împlinirii a 140 de ani de la Unirea Dobrogei cu România și, mai mult decât atât, am dedicat-o și profesorului Adrian Rădulescu, cel care a condus Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța timp de trei decenii. Cu această ocazie am realizat și un film în care se poate vedea viața și activitatea istoricului, arheologului Adrian Rădulescu. Este un film realizat împreună cu ziarul ZIUA de Constanța, care a sponsorizat realizarea acestuia. În ultima zi a Sesiunii Pontica (n.r.- 5 octombrie), vom merge toți participanții în satul Dorobanțu de Călărași, acolo unde s-a născut profesorul Adrian Rădulescu, pentru a participa la ceremonia de numire a școlii din sat după numele său“, a declarat directorul general al MINAC, dr. Sorin Marcel Colesniuc, pe 3 octombrie, în prima zi a manifestării științifice.

Pe 3 octombrie, pe lângă prezentarea filmului „Centenarul Marii Uniri“ au fost deschise expozițiile „Centenarul Marii Uniri“ și „Două zile cât un veac… 28 iunie 1940 și 22 iunie 1941“ și a fost lansat volumul „Prizonier în țara mea“, de Robert Stănciugel.

centenarul marii uniri expozitie minac

 

Pe lângă cele cinci secțiuni consacrate (Pre-Protoistorie, Greco-Romană, Medievală, Modernă-Contemporană și Numismatică), anul acesta „Pontica“ are o secțiune specială „140 de ani de istorie și arheologie în Dobrogea“, realizată în parteneriat cu Facultatea de Istorie și Științe Politice din cadrul Universității „Ovidius“ Constanța.

În programul evenimentului din acest an a fost inclusă și masa rotundă „Cercetări privind creștinismul timpuriu în spațiul românesc și sud-est european: abordări și perspective“.

Sursă foto: Cultură Constanța

Share:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *