„Plata birului“, o comedie tonică și 100% românească, la „Seri de teatru la Pontul Euxin“

100% românească și autentică, actuală, acum, la fel ca și în perioada interbelică în care a fost scrisă, comedia „Plata birului“, de Victor Ion Popa, te pune pe gânduri. Această comedie cu gust amărui, dar vie și antrenantă, despre realitățile românești de ieri și despre azi, despre oameni și despre relația lor cu autoritatea, a fost pusă în scenă la Constanța, de Mirabela Moroșanu, asistent universitar la Facultatea de Arte a Universității „Ovidius“, pentru a fi prezentată în cadrul stagiunii estivale „Seri de teatru la Pontul Euxin“, care se desfășoară, în perioada 1-25 iulie, la Amfiteatrul din Parcul Tăbăcărie.

Primele două reprezentații ale spectacolului, care au avut loc pe 17 și 18 august, au fost foarte bine primite de către publicul tomitan, iar cea de-a treia este programată sâmbătă, 24 august, de la ora 21.00.

Scutire de taxă, un preț prea scump 

În prim-planul acțiunii se află tanti Vasilica (interpretată convingător de Mirabela Moroșanu) o femeie cumsecade, harnică și onestă, care își crește fetele singură, și care, în naivitatea sa consideră că nu datorează nimic statului, doleanță cu care îl expediază pe omul statului, „priciptorul“, care se înfățișeză la poartă să ridice birul. La sfatul acestuia din urmă, solicită și primește o hârtie de la primăriță (personaj secvențial, redat cu aplomb de Cătălina Oțeleanu) o hârtie prin care este scutită de bir,  cu condiția să nu folosească niciun bun al statului. Condiție pe care tanti Vasilica o acceptă mulțumind, bucuroasă că i se face dreptate.

plata birului seri de teatru la pontul euxin

Acțiunea comediei „Plata birului“ se deschide însă cu Sultana, nepoata Vasilicăi, care se ocupă de gospodărie, în interpretarea excepțională a Danei Cojan, o actriță care știe să-și pună în valoare personajele. Ea cântă, dansează, spală rufe și, în același timp, îl persiflează pe „priciptor“ și îl ține la poartă, în picioare, la ordinele mătușicii.  „Priciptorul“, singurul personaj masculin al comedei, interpretat de Edoard Petre, devine martor la necazurile Vasilicăi și nu ridică niciun deget atunci când vecina Marița (în interpretarea tonică a Denisei Todireanu) sare ca să-și apare proprietatea, pe care tanti Vasilica, fără acces la drumul statului, vrea să i-o încălce construindu-și propriul drum de acces spre câmp.

plata birului seri de teatru la pontul euxin

Totul e bine când se termină cu bine

Cele două fete ale Vasilcăi, Anica și Ioana, care învață carte și nu țin gospodăria, precum Sultana, sunt redate de Loredana Adăscăliței și Catinca Hanțiu care contribuie din plin la succesul și la dinamica spectacolului, în care mișcarea pe ritmuri etno creează o atmosferă generală de veselie. Un plus de savoare este dat de graiul moldovenesc și de costumele  inspirate de portul popular.

plata birului seri de teatru la pontul euxin

Însă totul este bine când se termină cu bine, deoarece, învinsă de logica sa, tanti Vasilica se roagă de priciptor să-i primească birul și primește clemență de la primăriță.

„Seri de teatru la Pontul Euxin“ este un proiect inițiat de Ghiuvelichian Clara PFA și finanțat de Primăria Municipiului Constanța.

Share:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *