O scoarță țesută în anul 1862, vedeta lunii mai la Muzeul de Artă Populară Constanța

Muzeul de Artă Populară Constanța propune spre admirația publicului, în această lună, o scoarță de mari dimensiuni din Moldova de Nord, țesută în anul 1862, clasată în categoria Tezaur.

Țesută din lână, cu urzeala din cânepă, scoarța are ca motiv decorativ principal pomul vieții, în două variante stilizate. Aceasta țestură pentru decorul interiorului are dimensiuni impresionante: 3,30 metri lungime și o lățime de 1,67 metri.

„Scoarța prezintă două chenare de lățimi variabile. Cel marginal, măsurând aproximativ 6 cm., are un fond negru ornamentat cu motive geometrice țesute în tonuri de galben, brun, roșu, verde, alb. Celălalt chenar, de aproximativ 20 cm. lățime, are un fond verde deschis, decorat cu motivul pomul vieții, ales în tonuri delicate de brun, cafeniu, oliv, roșu, galben, roz. Pe fondul albastru al câmpului central se succed respectând legea alternanței două tipuri de reprezentări ale pomului vieții cărora le sunt asociate motive avimorfe. Toate acestea sunt alese în tonuri plăcut armonizate de brun, galben, verde, roșu, cafeniu, roz. Anul execuției – 1862 – și inscripții cu grafie slavonă apar țesute cu roșu în partea superioară a scoarței“, se arată în descrierea piesei.

detaliu scoarta pomul vietii moldova nord muzeul de arta populara constanta

Prin Ordinul nr. 2154/ 21.03.2014, poziția 16, emis de Ministerul Culturii, scoarța a fost clasată în categoria juridică TEZAUR. Aceasta poate fi văzută la etajul instituției de cultură, în expoziția permanentă.

Sub genericul „Scoarțe românești din patrimoniul Muzeului de Artă Populară Constanța“, Muzeul de Artă Populară Constanța invită publicul să descopere, în fiecare lună, pe pagina de Facebook a instituției, dar și pe site-ul acesteia, www.muzeuetnocta.ro, câte o scoarță, oferind informații din fișa analitică a fiecărei piese.

Share:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *