Cel mai vechi mărțișor datat din România, expus la Constanța, la Muzeul de Artă Populară

Zilele acestea, aveți ocazia unică de a vedea la Muzeul de Artă Populară din Constanța, o expoziție inedită cu mărțișoare vechi de peste 100 de ani. Cel mai vechi dintre acestea are 151 de ani fiind realizat în anul 1872. Este, după cum spun specialiștii muzeului constănțean, „cel mai vechi mărțișor datat din România“.

Expoziția „Mărţişorul – amuletă şi simbol“ reunește mărțișoare din metal, realizate între anii 1872-1918 de gravori şi bijutieri ai vremii, cel mai cunoscut dintre aceştia fiind Theodor Radivon, care a fost și bijutierul Casei Regale a României.

martisoare vechi argint

Micile amulete, sub formă de inimă, monedă sau dreptunghiulare, sunt expuse pentru prima dată într-un muzeu și aparțin colecționarului Georgian Anghel din Mangalia.

„Mărţişoarele, unele datate (1872, 1889, 1892, 1895, 1897, 1898, 1900, 1901, 1903, 1904, 1905, 1906, 1918), sunt lucrate din argint, argint aurit şi aliaj de metal. Pe avers au inscripţia 1 Martie şi sunt decorate cu vechi simboluri ale începutului de primăvară: rândunica (mesageră a primăverii şi spirit tutelar al casei), porumbei afrontaţi, motive florale şi vegetale. Baba Dochia, personaj mitologic de care se leagă tradiţia purtării mărţişorului la români, apare redată în mod realist pe o serie de mărţişoare în formă de inimă sau de monedă“, menționează specialiștii Muzeului de Artă Populară Constanța.

martisor vechi

Expoziția „Mărţişorul – amuletă şi simbol“ este deschisă în perioada 27 februarie-2 martie.

Până pe 2 martie este deschis și Târgul de Mărțișoare, ediția a XVIII-a, pe platoul din fața Muzeului de Artă Populară Constanța, prilej unic pentru a achiziționa mici amulete însoțite de șnurul alb-roșu, numai bune de dăruit persoanelor dragi.

martisor religios

Share:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *